Cale de navigare

Reducerea disparităţilor regionale, în UE şi în lume - 12/05/2009

Muzeul Guggenheim (Bilbao, Spania) ©CE

Dezvoltarea regională - UE împărtăşeşte din experienţa sa ţărilor din afara UE, printre care Brazilia, Rusia şi China.

Reducerea disparităţilor existente la nivel regional este un obiectiv cheie al UE. 44% din bugetul Uniunii este consacrat măsurilor de stimulare a competitivităţii regionale. Există proiecte special create pentru a ajuta regiunile mai sărace din UE să atingă nivelul de dezvoltare al regiunilor învecinate. Acestea vizează, printre altele, ameliorarea calificării forţei de muncă locale, încurajarea spiritului antreprenorial, îmbunătăţirea infrastructurii sau protecţia mediului.

Un exemplu este instalarea unui sistem pentru alimentarea cu energie solară Englishfrançaismagyar a unui spital public din Ungaria, proiect care a permis realizarea de economii de energie importante, crearea de locuri de muncă şi promovarea energiei solare în regiune.

Mai multe ţări din afara UE, printre care China, Rusia şi Brazilia, care se confruntă, la rândul lor, cu mari disparităţi de dezvoltare regională şi care au, de asemenea, un sistem de guvernanţă pe mai multe niveluri, şi-au manifestat interesul de a coopera cu Uniunea Europeană pentru a-şi împărtăşi experienţele.

Cooperarea va figura pe agenda unei conferinţe Englishfrançais care va reuni reprezentanţii guvernelor şi regiunilor din Europa, Africa, Rusia, China şi Africa de Sud. Participanţii vor reflecta pe marginea organizării unor sisteme de guvernanţă eficiente, capabile să pună în aplicare politicile de dezvoltare regională.

Această conferinţă este prima încercare concretă de a oferi ţărilor din afara UE o privire de ansamblu asupra mecanismelor şi criteriilor de selecţie utilizate pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare regională. Politica de dezvoltare regională a UE este pusă în aplicare printr-un sistem de guvernanţă pe mai multe niveluri (european, naţional, regional şi local).

Dat fiind faptul că reprezentanţii locali şi regionali participă la elaborarea strategiilor şi la selectarea proiectelor, organizaţiile locale sunt implicate mai mult în luarea deciziilor de către UE. Acest aspect este important mai ales pentru ţări mari, precum China şi Rusia, care susţin că doresc să reducă disparităţile regionale şi, în acelaşi timp, să ia măsuri pentru a creşte transparenţa politicilor publice şi pentru a conferi regiunilor un rol mai important prin descentralizare.

Mai multe informaţii privind aspectele internaţionale ale politicii regionale a UE English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile