Navigációs útvonal

A regionális egyenlőtlenségek csökkentése az Unióban és az Unión kívül - 12/05/2009

A bilbaói Guggenheim Múzeum, Spanyolország ©EB

Az EU megosztja a régiók felzárkóztatásában szerzett tapasztalatát más országokkal, köztük Brazíliával, Oroszországgal és Kínával.

A regionális gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése egyike az EU fő céljainak: az Unió költségvetésének 44%-át a régiók versenyképességének fellendítésére fordítja. A helyi munkaerő szaktudásának bővítését célzó projektek, a vállalkozásösztönző programok, az infrastruktúra-fejlesztő, illetve a környezetvédelmi tervek ugyanazt a célt szolgálják: elősegítik, hogy az EU szegényebb régiói utolérjék tehetősebb szomszédaikat.

A regionális fejlesztés egyik sikertörténete az a magyarországi projekt, melynek köszönhetően ma napkollektorok biztosítják a szegedi kórház energiaszükségletének egy részét. Ez amellett, hogy jelentős energiamegtakarítást jelent a kórháznak, új munkahelyeket is teremtett és növeli a napenergia népszerűségét a régióban.

A regionális egyenlőtlenségek és a többszintes kormányzati struktúra nemcsak az EU országainak jelent kihívást. A világ több országának, így Kínának, Oroszországnak és Brazíliának is hasonló problémákkal kell szembenéznie. Ezek az országok jelezték, szívesen együttműködnének az Európai Unióval, hogy tapasztalataikat megoszthassák egymással.

Az együttműködési lehetőségeket Európa, Afrika, Oroszország, Kína és Dél-Amerika kormányainak és régióinak képviselői konferencia Englishfrançais keretében fogják megvitatni. A konferencia részvevői arra próbálnak majd választ keresni, miként lehet olyan hatékony kormányzati rendszert kialakítani, amely képes a regionális fejlesztési intézkedések hatékony végrehajtására.

A konferencia révén az EU először teremt lehetőséget a határain kívüli országoknak arra, hogy betekintsenek a regionális projektek finanszírozása során alkalmazott mechanizmusok és kiválasztási kritériumok világába. Az EU regionális politikájának megvalósítását összetett kormányzati rendszer teszi lehetővé, melyben az európai, a tagállami, a regionális és a helyi szintű kormányzat egyaránt szerepet játszik.

Az EU azzal, hogy a helyi és regionális képviselőket bevonja a stratégiatervezés és a projektkiválasztás folyamatába, a helyi szervezeteket közelebb hozza a központi uniós döntéshozatalhoz. Ez a megoldás különösen érdekelhet olyan nagy országokat mint Kína és Oroszország, melyek vezetői azt mondják, hogy szeretnék csökkenteni a regionális egyenlőtlenségeket, ugyanakkor átláthatóbbá kívánják tenni politikáikat, illetve decentralizáció útján nagyobb mozgásteret kívánnak biztosítani a régióknak.

Bővebben az EU regionális politikájának nemzetközi vonatkozásairól English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek