Navigointipolku

Alueellisia eroja halutaan vähentää myös EU:n ulkopuolella - 12/05/2009

Guggenheim-museo, Bilbao, Espanja ©EC

EU vaihtaa Brasilian, Venäjän ja Kiinan kanssa kokemuksia alueiden kehittämisestä.

Yksi EU:n päätavoitteista on vähentää taloudellisia eroja alueiden väliltä – alueellisen kilpailukyvyn lisäämiseen käytetään 44 prosenttia sen budjetista. Köyhimpien alueiden tilannetta pyritään parantamaan hankkeilla, joiden tarkoituksena on kohentaa paikallisen työvoiman ammattitaitoa, kannustaa yrittäjyyteen, parantaa infrastruktuuria ja suojella ympäristöä.

Tällainen hanke on muun muassa unkarilaiseen sairaalaan asennettu aurinkovoimalla toimiva energiajärjestelmä Englishfrançaismagyar , jolla on saatu aikaan merkittävää energiansäästöä, luotu uusia työpaikkoja ja lisätty aurinkovoiman suosiota alueella.

EU:n ulkopuolisista maista muun muassa Kiina, Venäjä ja Brasilia kamppailevat suurien alueellisten erojen ja useiden hallintotasojen aiheuttamien ongelmien kanssa. Ne ovat ilmaisseet halunsa tehdä yhteistyötä EU:n kanssa ja vertailla kokemuksia.

Yhteistyöstä keskustellaan konferenssissa Englishfrançais , johon osallistuu eri maiden hallitusten ja alueiden edustajia Euroopasta, Afrikasta, Venäjältä, Kiinasta ja Etelä-Amerikasta. Siellä pohditaan, miten järjestää tehokkaita hallintojärjestelmiä, joilla voidaan toteuttaa alueellista kehityspolitiikkaa.

Konferenssi on ensimmäinen konkreettinen pyrkimys jakaa EU:n ulkopuolisille maille tietoa alueellisten hankkeiden rahoitusjärjestelyistä ja valintakriteereistä. EU:n aluepolitiikkaa hallinnoidaan sekä Euroopan laajuisesti että kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla.

Paikallis- ja aluehallinnon edustajien mukanaolo strategioiden laadinnassa ja hankkeiden valinnassa tuo ruohonjuuritason organisaatioita lähemmäs EU:n keskitettyä päätöksentekoa. Tällainen toimintamalli olisi erityisen kiinnostava Kiinan ja Venäjän kaltaisissa suurissa maissa, jotka ovat kertoneet haluavansa vähentää alueellisia eroja ja antaa alueille lisää päätäntävaltaa hajauttamalla hallintoa. Ne ovat myös ilmoittaneet aikeistaan kehittää politiikkaansa avoimempaan suuntaan

Lisätietoa EU:n aluepolitiikan kansainvälisestä puolesta English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä