Sti

Mindre regional ulighed i EU – og i andre lande - 12/05/2009

Guggenheimmuseet, Bilbao, Spanien ©EF

EU deler sine erfaringer med at styrke regionerne med andre lande som Brasilien, Rusland og Kina.

Mindre regional ulighed er en prioritet for EU – 44 % af dets budget går til at øge den regionale konkurrenceevne. For at hjælpe EU's mindre velstående regioner med at indhente deres naboer er der udarbejdet projekter, som skal opkvalificere den lokale arbejdsstyrke, styrke iværksætterkulturen, forbedre infrastrukturen og beskytte miljøet.

Som eksempel kan nævnes et nyt solenergisystem Englishfrançaismagyar , der blev installeret på et sygehus i Ungarn. Det har givet store energibesparelser, skabt lokale arbejdspladser og gjort solenergi mere populært i regionen.

Lande som Kina, Rusland og Brasilien, der også kæmper med store regionale uligheder og forvaltning på flere niveauer, vil gerne samarbejde med EU og udveksle erfaringer.

Samarbejdet bliver taget op på en konference Englishfrançais med repræsentanter fra regeringer og regioner i Europa, Afrika, Rusland, Kina og Sydamerika. Deltagerne skal diskutere, hvordan man bedst indfører effektive forvaltningssystemer, så man kan gennemføre regionale udviklingspolitikker.

Konferencen er det første konkrete forsøg på at give andre lande indsigt i de mekanismer og udvælgelseskriterier, der bruges til at finansiere regionale projekter. EU gennemfører sin regionalpolitik gennem et forvaltningssystem, der omfatter både europæisk, nationalt, regionalt og lokalt niveau.

Ved at inddrage lokale og regionale repræsentanter, når der skal udarbejdes strategier og udvælges projekter, kommer græsrødderne tættere på den centrale beslutningsproces i EU. Det er særlig interessant for store lande som Kina og Rusland, der gerne vil mindske regionale uligheder og samtidig give mere indsigt i politikkerne og lade regionerne få større indflydelse gennem decentralisering.

Mere om de internationale aspekter ved EU's regionalpolitik English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links