Навигационна пътека

Намаляване на регионалните различия в ЕС и по света - 12/05/2009

Музеят „Гугенхайм“, Билбао, Испания ©EC

ЕС обменя опит в подпомагането на регионите със страни като Бразилия, Русия и Китай.

Намаляването на регионалните икономически различия е много важна цел на ЕС - 44% от неговия бюджет се изразходват за повишаване на конкурентоспособността на регионите. Целта на всички проекти за подобряване на уменията на местната работна сила, насърчаване на предприемачеството, модернизиране на инфраструктурата и опазване на околната среда е да се помогне на най-бедните региони на ЕС да наваксат изоставането от своите съседи.

Пример за това е инсталирането на захранвана от слънцето енергийна система Englishfrançaismagyar в държавна болница в Унгария, което довежда до значително спестяване на енергия, създаване на местни работни места и популяризиране на слънчевата енергия в региона.

Страни извън ЕС като Китай, Русия и Бразилия, които също изпитват трудности с големи регионални различия и множество нива на администрация, изразиха интерес от сътрудничество с ЕС за сравняване на опита.

Сътрудничеството ще бъде обсъдено на конференция Englishfrançais , която ще събере представители на правителствата и регионите в Европа, Африка, Русия, Китай и Южна Америка. Участниците ще разсъждават върху начините за организиране на ефективна система на управление, чрез която е възможно да се прилагат политики за регионално развитие.

Конференцията е първият конкретен опит страни извън ЕС да бъдат запознати с механизмите и критериите за подбор, използвани за финансирането на регионални проекти. Регионалната политика на ЕС се осъществява чрез система на управление, която включва европейско, национално, регионално и местно ниво.

Включването на местни и регионални представители в създаването на стратегии и подбора на проекти приближава местните граждански организации до процеса на вземане на решения на централно ниво в ЕС. Това е особено интересно за големи страни като Китай и Русия, които заявяват желание да намалят регионалните различия, като същевременно повишат прозрачността на публичните политики и дадат повече права на регионите чрез децентрализация.

Допълнителна информация за международните аспекти на регионалната политика на ЕС English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки