Sökväg

Fem regionala projekt får pris - 17/02/2009

RegioStars-prisets kristalltrofé © EC

EU-projekt för hållbar energi och forskning belönas med pris för regional innovation.

En solkraftstation på den franska ön Réunion och ett forskningscentrum för flygteknik i den belgiska regionen Vallonien fick två av EU:s årliga priser för de bästa regionala projekten Englishfrançais. Även Wales, Grekland och den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen fick var sitt RegioStars-pris vid ceremonin den 16 februari.

Priserna, som består av kristalltroféer med lasergraverade stjärnor, överlämnades av Danuta Hübner, kommissionären för regionalpolitik, och Job Cohen, Amsterdams borgmästare och juryns ordförande. ”För att stimulera Europas konkurrenskraft och sysselsättning, särskilt i detta bistra ekonomiska klimat, krävs nya idéer och en framsynt hållning”, förklarade Danuta Hübner.

Två andra projekt fick hedersomnämnanden. Det ena var ett gemensamt projekt som Sverige, Finland, Norge, Skottland, Island och Grönland genomför för att ta fram nya verktyg och metoder för bättre vägar i glesbygden. Det andra var ett initiativ som tagits av forskningsinstitut i den tyska delstaten Saarland för att sälja sin expertis till rymdindustrin.

Över 50 projekt från 18 länder tävlade om årets RegioStars-priser. Alla projekt som får EU-bidrag för regional utveckling kan delta i tävlingen.

EU:s olika regioner har många gemensamma problem, bland annat den åldrande befolkningen och behovet av hållbar energi. RegioStars-priset riktar strålkastarljuset på innovativa projekt som kan inspirera andra regioner.

Juryn hade valt ut 25 finalister. Sverige fick tillsammans med Finland, Norge, Skottland, Island och Grönland ett hedersomnämnande för Roadex-projektet för bättre vägar i glesbygden. Projektet har lett till en rad nya tekniska lösningar och metoder, särskilt för de nordliga regionerna och deras trafikanter.

Läs mer om RegioStars-priset för regionala, innovativa projekt Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar