Navigacijska pot

Nagrado prejme ... - 17/02/2009

Kristalni pokal RegioStars © EC

Regionalne nagrade na področju inovacij za projekte trajnostne energije in raziskovalne projekte EU.

Nagrado EU za najboljše regionalne projekte Englishfrançais sta letos dobila projekt sončne elektrarne na francoskem otoku Réunion in belgijski center za raziskave na področju letalstva v regiji Valonija. Nagrado so na slovesni podelitvi nagrad RegioStars 16. februarja prejeli tudi Wales, Grčija in nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija.

Nagrade – kristalne pokale z lasersko vgravirano zvezdo – sta podelila komisarka za regionalno politiko Danuta Hübner ter župan Amsterdama in predsednik žirije Job Cohen. „Spodbujanje evropske konkurenčnosti in zaposlovanja, zlasti v teh težkih gospodarskih razmerah, zahteva nove zamisli in napredno razmišljanje,“ je dejala Danuta Hübner.

Žirija je posebej omenila še dva druga projekta: skupni projekt Škotske, Grenlandije, Švedske, Finske, Norveške in Islandije na področju razvoja novih orodij in metod za izboljšanje cest v regijah na severu Evrope ter uspešno trženje znanja raziskovalnih inštitutov iz nemškega Posarja na področju vesoljske industrije.

Letos se je za nagrade RegioStars potegovalo več kot 50 projektov iz 18 držav. Na tekmovanju lahko sodelujejo projekti, ki prejemajo sredstva EU za regionalni razvoj.

Vse evropske regije se spopadajo s podobnimi težavami, denimo starajoče se prebivalstvo in potreba po trajnostni energiji. Tekmovanje za nagrado RegioStars omogoča predstavitev inovativnih projektov, po katerih se lahko zgledujejo tudi druge regije.

V nadaljnji izbor se je uvrstilo 25 projektov. Iz Slovenije je bil izbran center odličnosti za nanoznanost in nanotehnologijo, in sicer za skupni raziskovalni in razvojni projekt javnih izobraževalnih ustanov ter zasebnega podjetniškega sektorja na področju nanoelektronskih naprav za nanotehnologijo.

Več o tekmovanju RegioStars – nagrade za inovativne regionalne projekte Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave