Kruimelpad

En de winnaar is... - 17/02/2009

De kristallen RegioStars-trofee © EC

EU-projecten voor duurzame energie en onderzoek slepen de prijs voor regionale innovatie in de wacht.

Een zonne-energiecentrale op het Franse eiland Réunion en een centrum voor luchtvaartonderzoek in Wallonië hebben twee van de jaarlijkse EU-prijzen voor de beste regionale projecten Englishfrançais in de wacht gesleept. Ook Wales, Griekenland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vielen in de prijzen bij de toekenning van de RegioStars op 16 februari.

De prijzen – kristallen trofeeën waarin met een een laser een ster is gegraveerd – werden uitgereikt door commissaris voor regionaal beleid Danuta Hübner en juryvoorzitter Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. "Om het concurrentievermogen en de werkgelegenheid in Europa te bevorderen zijn nieuwe ideeën en een frisse benadering nodig. Dit geldt zeker in de huidige moeilijke economische omstandigheden", aldus commissaris Hübner.

Twee andere projecten kregen een eervolle vermelding: een gezamenlijk project van Schotland, Groenland, Finland, Noorwegen en IJsland voor de ontwikkeling van nieuwe technieken en methodes ter verbetering van plattelandswegen in noordelijke gebieden en een succesvol initiatief van onderzoekinstellingen in het Duitse Saarland om hun expertise aan de ruimtevaartindustrie te slijten.

Er waren dit jaar meer dan 50 inzendingen uit 18 landen voor de RegioStars-wedstrijd voor projecten die van de EU regionale-ontwikkelingssteun krijgen.

Verschillende EU-regio's krijgen vaak met dezelfde problemen te maken, zoals de vergrijzing en de behoefte aan duurzame energie. De RegioStars Awards worden toegekend voor vernieuwende projecten die als inspiratiebron voor andere regio's kunnen dienen.

Vijfentwintig projecten kwamen op de shortlist, waaronder het LOFAR-project voor een krachtige radiotelescoop in Drenthe.

Meer over de RegioStars Awards voor regionale innovatie Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links