Navigációs útvonal

Reflektorfényben a régiók - 17/02/2009

A RegioStars díjazottjainak járó kristályszobor © EC

Fenntartható energiával és kutatással foglalkozó projektek is kaptak díjat az idei regionális innovációs versenyen.

Napenergia-erőmű és repülésügyi kutatóközpont is szerepelt a minden évben megrendezett uniós verseny Englishfrançais idei díjazottjai sorában. Az előbbi a Franciaországhoz tartozó Réunion szigeten, az utóbbi pedig a belgiumi Vallóniában működik. A február 16-i díjátadáson a fent említett két régión kívül Wales, Görögország és Észak-Rajna-Vesztfália német tartomány vehette át a legjobbaknak járó, lézergravírozott csillaggal díszített kristályszobrocskát.

A díjakat Danuta Hübner regionális politikáért felelős biztos és Job Cohen, Amszterdam polgármestere, a zsűri elnöke adta át. „Ahhoz, hogy Európában a versenyképesség növekedjen és minél több új munkahely szülessen – főként ebben a nehéz gazdasági helyzetben –, új ötletekre és haladó gondolkodásra van szükség” – jelentette ki a biztos asszony.

A verseny különdíját két projekt érdemelte ki. Az egyik egy skót, grönlandi, svéd, finn, norvég és izlandi közös kezdeményezés, amely az északi régiók útjainak javítására szolgáló új eszközök és módszerek kifejlesztésére irányul. A másik projekt a német Saar-vidéken működő kutatóközpontok űripari szakértelmének megosztását segíti elő.

A RegioStars verseny díjaiért idén 18 ország több mint 50 projektje versengett. A megmérettetésre az Unió regionális fejlesztési támogatásában részesített kezdeményezések nevezhetők be.

Az EU különböző régióinak sok közös kihívással kell szembenézniük. Ilyenek például a társadalom elöregedésével járó nehézségek vagy az energiafogyasztás fenntarthatóságának problémaköre. A RegioStars díj olyan innovatív projekteket állít reflektorfénybe, melyek példájából a többi régió is ötletet meríthet.

A díjazottakat a verseny utolsó szakaszában 25 projekt közül válogatták ki. A díjnyertesek között környezetvédelmi kezdeményezések is vannak. Ilyen például az a wales-i projekt, amely a régióban meghatározó szerepet játszó nyomdaiparban új, környezetkímélőbb technológiák bevezetését támogatta. A Swansea-ben működő wales-i nyomdaipari kutató- és oktatási központ (WCPC) az üzleti partnerek bevonásával készített esettanulmányok segítségével olyan módszereket gyűjtött össze, melyek ösztönzik az innovációt, és segítik a cégeket – különösen a kisvállalkozásokat – új technológiák alkalmazásában.

A RegioStars regionális innovációs díjról bővebben Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek