Διαδρομή πλοήγησης

Και η νικήτρια περιφέρεια είναι … - 17/02/2009

Το κρυστάλλινο τρόπαιο του RegioStars © EC

Επιβραβεύονται τα πλέον καινοτόμα περιφερειακά σχέδια της Ευρώπης.

Ανάμεσα στους νικητές του ετήσιου ευρωπαϊκού βραβείου για το καλύτερο περιφερειακό σχέδιο Englishfrançais ήταν και η Ελλάδα. Το βραβείο έλαβε ένα διαφημιστικό σποτ που επινόησε το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας. Το σποτ, που μεταδόθηκε από τα κυριότερα ελληνικά κανάλια, εμφανίζει το γνωστό ηθοποιό Θοδωρή Αθερίδη να εξηγεί την έννοια του "ΕΣΠΑ" (εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς) αναφέροντας τις προτεραιότητες της πολιτικής για τη συνοχή στην Ελλάδα. Δύο άλλα περιφερειακά σχέδια που τιμήθηκαν φέτος αφορούσαν ένα σταθμό ηλιακής ενέργειας στη γαλλική νήσο Ρεϋνιόν και ένα κέντρο αεροναυπηγικής έρευνας στη Βαλλονία, το γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου. Η Ουαλλία και το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ήταν επίσης μεταξύ των νικητριών περιφερειών.

Τα βραβεία - κρυστάλλινα τρόπαια με ένα άστρο χαραγμένο με λέιζερ - απένειμαν η Επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Ντανούτα Χιούμπνερ και ο δήμαρχος του Άμστερνταμ Job Cohen, που προήδρευσε της κριτικής επιτροπής. "Η τόνωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης στην Ευρώπη, δεδομένης της σημερινής δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, περνά μέσα από προοδευτικές ιδέες και καινοτόμο σκέψη", δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Χιούμπνερ.

Δύο άλλα σχέδια έλαβαν ειδικούς επαίνους: ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Σκωτίας, Γροιλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας και Ισλανδίας για την ανάπτυξη μιας σειράς νέων τεχνολογικών εργαλείων και μεθόδων βελτίωσης του οδικού δικτύου στις βόρειες περιφέρειες· και μια επιτυχημένη προσπάθεια των ερευνητικών ινστιτούτων του Σάαρ της Γερμανίας να αξιοποιήσουν εμπορικά την τεχνογνωσία τους στο διαστημικό τομέα.

Στο φετινό διαγωνισμό για τα βραβεία RegioStars έλαβαν μέρος 50 σχέδια από 18 χώρες. Στον κατάλογο προεπιλογής συμπεριλήφθηκαν 25 σχέδια. Στο διαγωνισμό υποβάλλονται σχέδια που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ για περιφερειακή ανάπτυξη.

Οι διάφορες περιφέρειες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλά κοινά προβλήματα, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η ανάγκη για βιώσιμη ενέργεια. Τα βραβεία RegioStars προσφέρουν την ευκαιρία σε καινοτόμα σχέδια να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες περιφέρειες.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία RegioStars καινοτόμων περιφερειακών σχεδίων Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι