Sökväg

EU stakar ut framtiden för sina mest avlägsna regioner - 23/10/2008

Palmer på strand i solnedgång, © Reporters

EU vill utnyttja lokala möjligheter för miljö- och läkemedelsforskningen.

Réunion, Martinique, Madeira ... namnen får en att tänka på vajande palmer, ensamma stränder och kristallklart vatten – inte riktigt vad man normalt förknippar med EU.

Men dessa öar har en lång europeisk historia, liksom fyra andra avlägsna regioner som också räknas till EU:s yttersta randområden DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano – Franska Guyana, Guadeloupe, Azorerna och Kanarieöarna.

Med undantag av Franska Guyana, som ligger i norra Sydamerika, rör det sig om öar eller ögrupper. Kanarieöarna är spanska, Azorerna och Madeira tillhör Portugal, och de fyra andra regionerna är franska departement. Traditionella produkter är bland annat te, vin, rom, frukt, blommor och prydnadsväxter.

Regionerna kanske ter sig paradisiska, men de brottas med flera ekonomiska handikapp: De är små och avlägsna och har besvärliga terräng- och klimatförhållanden. De flesta av regionernas runt fyra miljoner invånare arbetar inom jordbruk, fiske eller turism.

EU är medveten om de begränsade möjligheterna och har skräddarsytt sin regionalpolitik efter regionernas särskilda behov. Hittills har EU mest satsat på att göra regionerna mer lättillgängliga och konkurrenskraftiga och att stärka de regionala banden. Nu vill kommissionen gå ett steg längre och främja en utveckling som inte bara gynnar regionerna själva utan hela EU. Tanken är att skapa ett ökat intresse för regionerna och att, så småningom, förvandla handikappen till tillgångar.

Regionernas geografiska och geologiska särart kan göra dem till utmärkta laboratorier för forskning inom olika områden, inte minst när det gäller klimatförändringen. Deras biologiska mångfald och rika marina ekosystem innebär möjligheter för innovationer på läkemedels- och jordbruksområdet.

Mellan 2007 och 2013 vill EU investera 7,8 miljarder i sina yttersta randområden. En lång rad EU-finansierade projekt har redan visat att regionerna är en tillgång för EU. Nämnas kan bland annat ett kombinationselverk på Madeira och ett projekt som ska göra Réunion självförsörjande på energi.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar