Navigacijska pot

Načrtovanje prihodnjega razvoja oddaljenih regij EU - 23/10/2008

Palme na plaži ob sončnem zahodu © Reporters

Razvojni načrti vključujejo izkoriščanje lokalnih možnosti za okoljske raziskave in razvoj farmacevtskih izdelkov.

Ob imenih, kot so Reunion, Martinique ali Madeira, najprej pomislimo na palme, ki se pozibavajo v vetru, samotne plaže in bučanje valov, podobe, ki jih ponavadi ne povezujemo z Evropsko unijo.

Vendar pa imajo vsi trije otoki dolgo zgodovino, povezano z Evropo, tako kot druga štiri ozemlja, ki sestavljajo najbolj obrobne regije DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano EU, namreč Francoska Gvajana, Guadeloupe, Azori in Kanarski otoki.

Te regije so večinoma otoki ali skupine otokov razen Francoske Gvajane, ki leži na severni obali Južne Amerike. Kanarski otoki so del Španije, Azori in Madeira spadajo k Portugalski, ostale štiri regije pa so francoski departmaji. Čaj, vino, sadje, cvetje in okrasne rastline so nekateri od njihovih tradicionalnih proizvodov.

Čeprav jih imamo za raj na zemlji, se te regije spopadajo z neugodnimi gospodarskimi razmerami, kot so majhnost, oddaljenost ter težavna topografija in podnebje. Od štirih milijonov prebivalcev v regiji jih večina dela v kmetijstvu, ribištvu in turizmu.

Evropska unija je ob upoštevanju teh omejitev svojo regionalno politiko prilagodila njihovim posebnim potrebam. Komisija si je v preteklosti zlasti prizadevala izboljšati dostopnost, konkurenčnost in povezave med regijami. Zdaj pa želi narediti korak naprej in spodbuditi razvoj, ki ne bi koristil samo samim regijam, ampak tudi ostalim državam EU. Zato namerava ustvariti širše zanimanje za regije in njihovo prikrajšanost po možnosti spremeniti v prednost.

Obrobne regije imajo denimo takšne geografske in geološke značilnosti, ki omogočajo raziskave na številnih področjih, vključno s podnebnimi spremembami. Tudi od biotske raznovrstnosti in morskih ekosistemov si lahko veliko obetamo na področju inovacij v farmaciji in kmetijstvu.

Evropska unija namerava regijam v obdobju 2007–2013 nameniti 7,8 milijarde EUR. Številni projekti, ki jih financira EU, so že pokazali, da lahko regije pomembno prispevajo k razvoju Evrope. Naj omenimo na primer večnamensko elektrarno na Madeiri in projekt na Reunionu, ki naj bi temu otok v Indijskem oceanu omogočil energetsko samozadostnost.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave