Cale de navigare

Viitorul regiunilor ultraperiferice - 23/10/2008

Palmieri pe o plajă la apus © Reporters

Strategiile de dezvoltare vor include exploatarea potenţialului local privind cercetarea în domeniul mediului şi al farmaceuticii.

Réunion, Martinica, Madeira ... nume care ne duc cu gândul la palmieri legănându-se în vânt, la plaje izolate şi la valuri care se sparg de stânci, evocându-ne imagini care nu sunt asociate prea des cu Uniunea Europeană.

Şi totuşi, cele trei insule au o istorie veche în Europa, la fel ca şi celelalte patru regiuni îndepărtate care formează regiunile ultraperiferice DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano ale UE - Guyana Franceză, Guadalupe, Azore şi Insulele Canare.

Aceste regiuni sunt insule sau grupuri de insule, cu excepţia Guyanei Franceze, care se află pe coasta de nord a Americii de Sud. Insulele Canare fac parte din Spania, Azore şi Madeira aparţin Portugaliei, iar celelalte patru sunt departamente franceze. Ceaiul, vinul, romul, fructele, florile şi plantele ornamentale sunt câteva din produsele lor tradiţionale.

Deşi pot părea adevărate paradisuri terestre, aceste regiuni se confruntă cu probleme economice grave: suprafaţă redusă, distanţa mare faţă de continent, topografie şi climat dificile. Agricultura, pescuitul şi turismul generează majoritatea locurilor de muncă pentru cei 4 milioane de locuitori.

Recunoscând aceste neajunsuri, UE a elaborat o politică regională care să ţină seama de nevoile specifice ale acestor teritorii. În trecut, printre principalele priorităţi s-au numărat îmbunătăţirea accesului şi a legăturilor dintre regiuni, precum şi creşterea competitivităţii. În prezent, Comisia doreşte să meargă şi mai departe şi să încurajeze o dezvoltare de pe urma căreia ar putea beneficia şi restul Uniunii, nu doar regiunile. Ideea este aceea de a suscita un interes mai mare în legătură cu regiunile şi de a transforma handicapurile acestora în resurse.

De exemplu, regiunile ultraperiferice prezintă caracteristici geografice şi geologice care fac din ele excelente laboratoare de cercetare în numeroase domenii printre care schimbările climatice. Biodiversitatea şi excepţionalele ecosisteme marine prezintă un bogat potenţial în ceea ce priveşte inovarea în domeniile farmaceutic şi agronomic.

În perioada 2007-2013, UE intenţionează să investească în regiuni 7,8 miliarde de euro. Numeroase proiecte finanţate de UE au arătat, deja, că regiunile îşi pot aduce o contribuţie importantă în cadrul Uniunii. Printre acestea, o centrală electrică multifuncţională în Madeira şi un proiect în Réunion, care ar putea asigura autoeficienţa energetică a insulei din Oceanul Indian.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile