Kruimelpad

Een zonnige toekomst voor de perifere gebieden van Europa - 23/10/2008

Palmbomen op een strand bij zonsondergang © Reporters

Ontwikkelingsplannen zetten in op de lokale mogelijkheden voor milieuonderzoek en farmaceutica.

Réunion, Martinique, Madeira... namen die doen denken aan wuivende palmen, verlaten stranden en een azuurblauwe zee. Dat is niet direct waar je de EU mee associeert.

En toch behoren deze drie eilanden al heel lang tot Europa, net als de andere zogenaamde ultraperifere regio's DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano van de EU: Frans-Guyana, Guadeloupe, de Azoren en de Canarische Eilanden.

Deze regio's zijn allemaal eilanden of eilandengroepen, met uitzondering van Frans-Guyana dat aan de noordkust van Zuid-Amerika ligt. De Canarische Eilanden horen bij Spanje, de Azoren en Madeira bij Portugal en de vier overige zijn Franse departementen. Thee, wijn, rum, bloemen en sierplanten zijn enkele van hun traditionele producten.

Ze mogen paradijselijk lijken, maar deze regio's kampen met grote economische handicaps: ze zijn klein, liggen afgelegen, zijn bergachtig en hebben een moeilijk klimaat. Landbouw, visserij en toerisme leveren de meeste banen op voor de bevolking van zo'n 4 miljoen mensen.

Met deze beperkingen in het achterhoofd heeft de EU haar regionaal beleid afgestemd op de specifieke behoeften van deze gebieden. Vroeger ging het er vooral om de bereikbaarheid, het concurrentievermogen en de banden met de buurlanden te verbeteren. Nu wil de EU verder gaan en de ontwikkeling stimuleren niet alleen ten bate van de regio's zelf, maar ook van de rest van de EU. Het idee is meer belangstelling voor deze gebieden te wekken en hun handicaps hopelijk om te zetten in voordelen.

Zo kunnen ultraperifere regio's geografische en geologische kenmerken hebben waardoor zij uitstekende laboratoria vormen voor onderzoek naar o.a. klimaatverandering. Hun biodiversiteit en de unieke ecosystemen in hun wateren zijn veelbelovend voor innovatie op het gebied van farmaceutica en agronomie.

De EU is van plan tussen 2007 en 2013 zo'n 7,8 miljoen euro aan deze regio's te besteden. Uit tal van projecten is al gebleken dat Europa veel aan deze regio's kan hebben. Zo is er een multifunctionele energiecentrale op Madeira en een project op Réunion om het eiland in de Indische Oceaan volledig zijn eigen energie te laten opwekken.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links