Navigációs útvonal

Új stratégia az EU távol fekvő területei számára - 23/10/2008

Tengerpart pálmafákkal naplementekor © Reporters

A Bizottság most közzétett fejlesztési terve a környezeti kutatásokban és a gyógyszeriparban rejlő helyi lehetőségeket kamatoztatná az Unió tengerentúli régióiban.

Réunion, Martinique, Madeira – e nevek hallatán pálmafák, kies tengeröblök és gyöngyöző hullámok jutnak az eszünkbe. Nem éppen az Európai Unióra jellemző képek…

Ám e három sziget hosszú európai múlttal bír, csakúgy mint az a négy másik tengerentúli terület – Francia Guyana, Guadeloupe, az Azori-szigetek és a Kanári-szigetek –, amellyel együtt az EU legkülső régióit DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano alkotják.

A Dél-Amerika északi részén elterülő Francia Guyana kivételével e területek mindegyike sziget: a Kanári-szigetek Spanyolországhoz, az Azori-szigetek és Madeira Portugáliához tartoznak, míg Guadeloupe, Martinique és Réunion Franciaország részét képezi. E régiók hagyományos termékei közé tartozik egyebek mellett a tea, a bor, a rum, a gyümölcs, a virág és a dísznövény.

Bár távolról talán úgy tűnik, hogy e helyek mindegyike maga a paradicsom, helyzetük valójában korántsem rózsás: számos hátrányos tényező akadályozza fejlődésüket: a kis méret, az őket Európától elválasztó nagy távolság, a kedvezőtlen domborzati és éghajlati viszonyok. Mintegy négymillió lakójuk többnyire mezőgazdaságból, halászatból és idegenforgalomból él.

A nehézségek ismeretében az EU e területek sajátos szükségleteit figyelembe vevő regionális politikát dolgozott ki számukra. Korábban ennek középpontjában az infrastruktúra fejlesztése, a versenyképesség javítása és a regionális kapcsolatok bővítése állt. Most a Bizottság tovább kíván lépni: arra is odafigyel majd, hogy a távol fekvő régiók fejlődése ne csak saját maguk, hanem az EU többi területe számára is kedvező hatásokkal járjon. Az új stratégia célja szélesebb körű érdeklődést kelteni e régiók iránt, és – a remények szerint – hátrányaikból előnyöket kovácsolni.

Földrajzi és geológiai adottságaik miatt a legkülső régiók például remek kutatási terepül szolgálhatnak számos tevékenység, például az éghajlatváltozás vizsgálata számára. Ugyancsak nagy lehetőségeket tartogat biológiai sokféleségük és páratlan tengeri ökoszisztémájuk; ezek elsősorban a gyógyszeripar és az agronómia szakembereinek fantáziáját mozgathatják meg.

Az EU 7,8 milliárd euróval kívánja támogatni távol fekvő régióit 2007 és 2013 között. Számos uniós támogatást élvező projekt bizonyította már eddig is, hogy e régiók jelentős mértékben hozzájárulhatnak az Unió érdekeinek szolgálatához. Ezek közé tartozik egyebek mellett egy Madeirán épült többcélú erőmű vagy az a projekt, amelynek célja, hogy az indiai-óceáni Réunion szigetet energiafelhasználás szempontjából önellátóvá tegye.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek