Navigointipolku

Syrjäisimmät alueet ovat EU:n voimavara - 23/10/2008

Rantapalmuja auringonlaskun aikaan © Reporters

EU uudistaa strategiaansa syrjäisimpien alueidensa kehittämiseksi. Uusissa suunnitelmissa halutaan hyödyntää alueiden potentiaalia mm. ympäristötutkimuksen ja farmasian aloilla.

Nimet Réunion, Martinique ja Madeira herättävät mielikuvia huojuvista palmuista, uimarannoista ja meren aalloista – ei siis tyypillisistä EU:n maisemista.

Näillä kolmella saarella on kuitenkin pitkä eurooppalainen historia. Yhdessä Ranskan Guayanan, Guadeloupen, Azorien ja Kanariansaarten kanssa ne muodostavat EU:n syrjäisimmät alueet DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla sijaitsevaa Ranskan Guayanaa lukuun ottamatta nämä alueet ovat saaria tai saariryhmiä. Kanariansaaret kuuluvat Espanjalle, Azorit ja Madeira Portugalille ja neljä muuta aluetta ovat Ranskan departementteja. Alueiden perinteisiä tuotteita ovat mm. tee, viinit, rommi, hedelmät, kukat ja koristekasvit.

Pohjoisen näkökulmasta alueet muistuttavat paratiisia, mutta niiden talouden kehitystä haittaa moni seikka: pieni koko, syrjäinen sijainti, vaikea pinnanmuodostus ja ilmasto. Suurin osa alueiden 4 miljoonasta asukkaasta työskentelee maataloudessa, kalataloudessa tai matkailun parissa.

EU tunnustaa syrjäisimpien alueiden rajoitteet ja onkin muokannut aluepolitiikkaansa niiden erityistarpeisiin soveltuvaksi. Aiemmin painotettiin kulkuyhteyksien parantamista, kilpailukykyä ja alueellista yhdentymistä. Nyt komissio haluaa mennä pidemmälle ja edistää kehitystä, joka hyödyttäisi syrjäisimpien alueiden lisäksi muutakin EU:ta. Pyrkimyksenä on herättää laajempaa kiinnostusta näihin alueisiin ja muuttaa niiden ongelmat voimavaroiksi.

Maantieteellisten ja geologisten ominaisuuksiensa ansiosta alueet voivat toimia erinomaisina kokeilukenttinä monilla aloilla, esimerkiksi ilmastonmuutosta tutkittaessa. Niiden biologinen monimuotoisuus ja merellisten ekosysteemien poikkeuksellisuus mahdollistavat monia innovaatioita niin farmasian alalla kuin maanviljelyssä.

EU aikoo käyttää alueiden kehittämiseen 7,8 miljardia euroa vuosina 2007–2013. Monet EU:n rahoittamat hankkeet ovat jo osoittaneet, että alueilla on paljon annettavaa Euroopan unionille. Tällaisia koko EU:ta hyödyttäviä hankkeita ovat esimerkiksi Madeiran saaren monikäyttövoimalaitos ja Réunionissa toteutettava energiaomavaraisuuteen tähtäävä hanke.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä