Διαδρομή πλοήγησης

Σχεδιάζοντας το μέλλον των ιδιαίτερα απομακρυσμένων περιφερειών της Ευρώπης - 23/10/2008

Παραλία με φοινικόδενδρα το ηλιοβασίλεμα © Reporters

Σχέδια αξιοποίησης των τοπικών δυνατοτήτων έρευνας στους τομείς του περιβάλλοντος και της φαρμακολογίας.

Ρεϋνιόν, Μαρτινίκα, Μαδέρα... ονόματα που μας φέρνουν στο νου εικόνες από φοινικόδενδρα και υπέροχες, ερημικές παραλίες - εικόνες που συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΕ.

Κι όμως, τα τρία αυτά νησιά έχουν μακρά παρουσία στην ιστορία της Ευρώπης, όπως και οι τέσσερις άλλες ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιφέρειες DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano της ΕΕ - η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, οι Αζόρες και τα Κανάρια νησιά.

Όλες αυτές οι περιφέρειες είναι νησιά ή συμπλέγματα νησιών, με εξαίρεση την Γαλλική Γουιάνα η οποία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Νότιας Αμερικής. Τα Κανάρια νησιά αποτελούν έδαφος της Ισπανίας, οι Αζόρες και η Μαδέρα ανήκουν στην Πορτογαλία και οι άλλες τέσσερις περιφέρειες αποτελούν γαλλικά διαμερίσματα. Παράγουν κυρίως τσάι, κρασί, ρούμι, φρούτα, άνθη και διακοσμητικά φυτά.

Αν και στα μάτια μας φαντάζουν ως παράδεισοι, οι περιφέρειες αυτές χαρακτηρίζονται από σοβαρά οικονομικά μεινοκτήματα: μικρό μέγεθος, απομόνωση, δύσκολη τοπογραφία και ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες. Ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια περίπου συνολικά και οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Έχοντας επίγνωση της κατάστασης, η ΕΕ προσάρμοσε την περιφερειακή της πολιτική στις συγκεκριμένες αυτές ανάγκες. Κατά το παρελθόν, ως κύριες προτεραιότητες είχαν τεθεί η βελτίωση της πρόσβασης, η ανταγωνιστικότητα και οι περιφερειακοί δεσμοί. Τώρα, η Επιτροπή θέλει να προχωρήσει περισσότερο και να στηρίξει κάποιου είδους ανάπτυξη που θα είναι επωφελής και για την υπόλοιπη ΕΕ, και όχι μόνο για τις ίδιες τις περιφέρειες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για τις περιφέρειες αυτές, με την ελπίδα ότι τα μειονεκτήματά τους θα μετατραπούν σε πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, λόγω των γεωγραφικών και γεωλογικών τους χαρακτηριστικών, οι απομακρυσμένες περιφέρειες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε προνομιούχα εργαστήρια έρευνας για αρκετούς τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή. Επίσης, η βιοποικιλότητα και τα μοναδικά θαλάσσια οικοσυστήματά τους κρύβουν τεράστιες δυνατότητες για καινοτομία στους τομείς της φαρμακολογίας και της γεωπονίας.

Η ΕΕ σχεδιάζει να διαθέσει 7,8 δις ευρώ για τις περιφέρειες αυτές το διάστημα 2007-2013. Διάφορα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έχουν ήδη αποδείξει ότι οι περιφέρειες αυτές έχουν πολλά να προσφέρουν στην Ευρώπη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πολλαπλών χρήσεων στη Μαδέρα και ένα σχέδιο που θα εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία στη Ρεϋνιόν.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι