Навигационна пътека

Нови перспективи за отдалечените региони на Европа - 23/10/2008

Палми на плажа по залез слънце © Reporters

Плановете за развитие целят реализиране на местния потенциал за екологични изследвания и фармацевтични продукти.

Реюнион, Мартиника, Мадейра са имена, извикващи образи на люлеещи се палми и безлюдни плажове, които рядко свързваме с ЕС.

Въпреки това трите острова имат дълга история в Европа и заедно с четири други далечни места – Френска Гвиана, Гваделупа, Азорските и Канарските острови – представляват най-отдалечените региони DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano на ЕС.

Всички те са острови или групи острови с изключение на Френска Гвиана, която е разположена на северния бряг на Южна Америка. Канарските острови са част от Испания, Азорските острови и Мадейра – от Португалия, а останалите четири региона са френски департаменти. Някои от традиционните им продукти са чай, вино, ром, плодове, цветя и декоративни растения.

Макар да изглеждат като райски места, тези региони се борят с тежки икономически трудности: малка територия, отдалеченост, неблагоприятен релеф и климат... Селското стопанство, риболовът и туризмът осигуряват по-голяма част от работните места за 4-милионното им население.

Съзнаващ тези ограничения, ЕС използва своята регионална политика, за да отвърне на специфичните им нужди. В миналото основни приоритети бяха подобряване на достъпа, конкурентоспособността и връзките между тях. Сега Комисията желае да им помогне да се развият по начин, който ще е от полза не само за тях, но и за ЕС като цяло. Идеята е да се стимулира интересът към регионите и да се превърнат недостатъците им в предимства.

Географските и топографските характеристики на отдалечените региони например ги правят идеално място за изследвания в области като изменението на климата. А биологичното им разнообразие и неповторимите им морски екосистеми са обещаващи ресурси за иновации във фармацевтиката и агрономията.

ЕС планира да изразходва 7,8 млрд. евро за отдалечените региони между 2007 и 2013 г. Редица спонсорирани от ЕС проекти вече показаха, че те могат да допринесат много за Европа. Сред тях са мултифункционална електроцентрала в Мадейра и проект за осигуряване на енергийната независимост на остров Реюнион в Индийския океан.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки