Navigacijska pot

Trajnostni razvoj pod drobnogledom - 06/10/2008

Plakat na poslopju Odbora regij v Bruslju s sloganom „Regije in mesta v svetu izzivov“

Inovacije in trajnostni razvoj so ključni za regionalno gospodarsko rast.

Trajnostni razvoj – dolgoletna prednostna naloga EU – je zaradi podnebnih sprememb znova v središču pozornosti. Je namreč velik izziv za mesta.

Trajnostni razvoj je eno pomembnejših vprašanj letošnjih dnevov regionalne politike English. Približno 6 500 oblikovalcev politike, strokovnjakov in predstavnikov gospodarstva iz 32 držav se bo med 6. in 9. oktobrom udeležilo štiridnevnih seminarjev, delavnic, predavanj in predstavitev v Bruslju. Manjše prireditve bodo po vsej Evropi.

Udeleženci dnevov v Bruslju, enega od najpomembnejših tovrstnih dogodkov, bodo lahko predstavili svoje zgodbe o uspehu in nove zamisli, kako povečati gospodarsko rast in ustvariti nova delovna mesta v regijah in mestih. Govorili bodo o tehnoloških parkih, inovativnih načrtih za obnovo mest in visokohitrostnih prometnih povezavah ter povedali, kako uporabljajo sredstva iz regionalnega sklada za razvoj – 347 milijard EUR v obdobju 2007–2013.

V središču letošnje konference bo začetek razprave o spoštovanju in pomenu evropske ozemeljske in kulturne različnosti („ozemeljske kohezije“). EU s svojo regionalno politiko že več let poskuša odpraviti družbene in gospodarske razlike. Vedno več je tudi prizadevanj, da bi različnost spremenili v prednost trajnostnega razvoja.

Za rast so pomembne tudi inovacije. Uspešne regije porabijo več sredstev za razvoj in raziskave in ustvarjajo več bogastva, kar jih še bolj oddaljuje od revnejših regij.

Na dnevih ne sodelujejo samo države članice EU. Letos se jih bodo udeležile Turčija, Hrvaška, Norveška, Švica in prvič tudi Bosna in Hercegovina ter Islandija. Sodelovale bodo tudi Kitajska, Rusija, Brazilija in Srbija ter druge mednarodne organizacije.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave