Cale de navigare

Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor - 06/10/2008

Faţada clădirii Comitetului Regiunilor din Bruxelles, arborând sloganul „Regiuni şi oraşe într-o lume plină de provocări”.

Inovarea şi dezvoltarea durabilă sunt cheia dezvoltării regionale.

Dezvoltarea durabilă este o prioritate a Uniunii Europene. În contextul schimbărilor climatice, ea primeşte o nouă conotaţie, dar rămâne în continuare o provocare majoră pentru mediul urban.

Dezvoltarea durabilă este şi una din temele principale ale ediţiei din 2008 a manifestării OPEN DAYS – Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor English. Aproximativ 6 500 de politicieni, experţi şi reprezentanţi ai industriei din 32 de ţări sunt aşteptaţi la Bruxelles, în perioada 6-9 octombrie, pentru a participa la seminarii, ateliere de lucru, conferinţe şi expoziţii. Evenimente de mai mică anvergură vor fi organizate în toată Europa.

Întâlnirea care va avea loc la Bruxelles este unul dintre cele mai vaste evenimente de acest gen. Pentru regiunile şi oraşele din Europa, este o ocazie de a discuta despre creştere economică şi locuri de muncă, de a împărtăşi poveşti de succes şi de a face schimb de idei noi. Printre cazurile prezentate, sunt incluse parcurile tehnologice, programele inovatoare în materie de regenerare urbană şi reţelele de transport de înaltă viteză. De asemenea, evenimentul este o ocazie de a demonstra cum sunt gestionate fondurile europene pentru dezvoltare regională, care, pentru perioada 2007-2013, se ridică la suma de 347 de miliarde de euro.

Evenimentul central al conferinţei din acest an va fi lansarea unei dezbateri privind nevoia de a respecta şi utiliza diversitatea teritorială şi culturală a Europei („coeziunea teritorială”). Mult timp, politica europeană de dezvoltare regională s-a axat pe eliminarea disparităţilor sociale şi economice. Dar, în prezent, se depun eforturi din ce în ce mai mari pentru ca diversitatea să devină un element favorabil pentru creşterea durabilă.

Inovarea, o altă temă abordată în cadrul ediţiei din acest an, este, de asemenea, un factor important pentru a asigura creşterea economică. Regiunile prospere se axează mai mult pe cercetare şi dezvoltare, bucurându-se de o creştere economică pe măsură. Însă, totodată, acest demers duce la accentuarea disparităţilor faţă de regiunile sărace.

Evenimentul nu se limitează la ţările din UE: Turcia, Croaţia, Norvegia, Elveţia şi, pentru prima dată, Bosnia şi Herţegovina şi Islanda vor fi, de asemenea, reprezentate. Participă la eveniment şi China, Rusia, Brazilia, Serbia şi diverse organizaţii internaţionale.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile