Kruimelpad

Gevel van het gebouw van het Comité van de Regio's in Brussel met de slogan "Regions and cities in a challenging world"

Innovatie en duurzame ontwikkeling sleutel tot regionale groei.

Duurzame ontwikkeling, al sinds jaar en dag een prioriteit in Europa, heeft nog meer aan relevantie gewonnen door de klimaatveranderingscrisis. Toch blijft het een grote uitdaging voor steden en dorpen.

Duurzame ontwikkeling is een van de belangrijkste onderwerpen van de "open dagen" over het regionaal beleid English van de EU van 2008. Ongeveer 6.500 beleidsmakers, deskundigen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit 32 landen hebben zich ingeschreven voor allerlei seminars, workshops, lezingen en tentoonstellingen in Brussel van 6 tot 9 oktober. Elders in Europa worden kleinere evenementen georganiseerd.

De bijeenkomst in Brussel, een van de grootste evenementen in zijn soort, biedt steden en dorpen een gelegenheid voor het uitwisselen van succesverhalen en ideeën om de groei te stimuleren en banen te scheppen. Voorbeelden hiervan zijn technologieparken, innovatieve stadsvernieuwsingsprojecten en hogesnelheidslijnen. Ook is het een kans om te laten zien wat zij met het EU-geld voor regionale ontwikkeling (€347 miljard voor 2007-2013) doen.

Dit keer staat de aftrap van een debat over het respect voor en benutten van de territoriale en culturele diversiteit van Europa ("territoriale samenhang") centraal. Al jaren is het regionaal beleid van de EU gericht op het wegwerken van sociale en economische ongelijkheid. Maar de roep om meer te doen om diversiteit te vertalen in duurzame groei, wordt steeds luider.

Innovatie, een ander thema dit jaar, is ook onmisbaar voor groei. Welvarende regio's besteden meestal meer geld aan onderzoek en ontwikkeling, en zo genereren zij meer welvaart voor zichzelf, wat leidt tot nog meer verschil met armere regio's.

De open dagen blijven niet beperkt tot de EU. Turkije, Kroatië, Noorwegen en Zwitserland doen ook mee, net als Bosnië en Herzegovina en IJsland (dit jaar voor het eerst). China, Rusland, Brazilië en Servië leveren eveneens een bijdrage, net als een aantal internationale organisaties.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links