Navigációs útvonal

Közös kihívások, regionális szintű megoldás - 06/10/2008

„Régiók és városok a kihívások korában” – a Régiók Bizottsága épületének homlokzata, Brüsszel

Az innováció és a fenntartható fejlődés jelenti a regionális növekedés kulcsát.

Az Unió már jó ideje kiemelt célként kezeli a fenntartható fejlődés biztosítását. A feladat, amely az éghajlatváltozás miatt még időszerűbbé vált, komoly kihívást jelent a települések és a városok számára.

A fenntartható fejlődés kérdéskörének, valamint az európai regionális politika más fontos problémáinak megvitatására nyújtanak alkalmat az október 6‑a és 9‑e között Brüsszelben megrendezésre kerülő nyílt napok English. A négynapos eseménysorozat szemináriumaira, munkaértekezleteire, előadásaira és kiállításaira 32 országból közel 6500 fő érkezik, köztük politikai döntéshozók, szakértők, illetve a bankszektor, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői. A brüsszeli nyílt napokkal egyidejűleg Európa számos más pontján is sor kerül kisebb rendezvényekre.

A nagyszabású brüsszeli esemény kiváló alkalmat nyújt a résztvevők számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és megvitassák, hogyan lehet a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést elősegíteni. A látogatók ismereteket szerezhetnek gyakorlatban bevált módszerekről, többek között technológiai parkokról, innovatív városrehabilitációs modellekről, illetve nagysebességű közlekedési hálózatokról. Az esemény keretében a városok és régiók képviselőinek lehetőségük nyílik beszámolni arról, hogyan hasznosítják az Unió regionális fejlesztési támogatásait. Az EU a 2007 és 2013 közötti időszakra 347 milliárd eurót irányozott elő erre a célra.

Az idei konferencia központi eseményeként vitasorozat indul Európa területi és kulturális sokszínűségéről. E sokszínűséget Unió-szerte tiszteletben kell tartani, a benne rejlő lehetőségeket pedig ki kell aknázni. Az európai regionális politika évek óta a szociális és gazdasági egyenlőtlenségek felszámolására összpontosít, azonban egyre több támogatást nyújt olyan erőfeszítésekre, amelyek célja, hogy a sokszínűséget a fenntartható fejlődés szolgálatába állítsák.

Az idei eseménysorozat másik központi témája az innováció, amely szintén kulcsfontosságú a növekedés szempontjából. A virágzó régiók rendszerint többet áldoznak kutatásra és fejlesztésre, így nagyobb jólétet teremtenek saját lakosaik számára, ami azonban tovább fokozza a szegényebb régiók lemaradását.

A nyílt napokra nem csupán az Európai Unió tagállamaiból érkeznek résztvevők: Törökország, Horvátország, Norvégia, Svájc, valamint – idén első ízben – Bosznia-Hercegovina és Izland is képviselteti magát az eseményen, csakúgy mint Kína, Oroszország, Brazília, Szerbia, és számos nemzetközi szervezet.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek