Διαδρομή πλοήγησης

Μεγαλύτερες οι προκλήσεις για τις περιφέρειες - 06/10/2008

Η πρόσοψη του κτηρίου της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες με το σύνθημα «Οι περιφέρειες και οι πόλεις σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις»

Η καινοτομία και η αειφόρος ανάπτυξη είναι το κλειδί για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η αειφόρος ανάπτυξη – ανέκαθεν προτεραιότητα στην Ευρώπη – αποκτά σήμερα νέα διάσταση λόγω των κλιματικών αλλαγών, ενώ παραμένει σημαντική πρόκληση για μικρές και μεγάλες πόλεις.

Η αειφόρος ανάπτυξη κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή εβδομάδα περιφερειακής πολιτικής "Οpendays" 2008 English. Περίπου 6.500 υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από 32 χώρες θα συμμετάσχουν σε σεμινάρια, συναντήσεις εργασίας , διαλέξεις και εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου. Άλλες μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις προγραμματίζονται επίσης σε όλη την Ευρώπη.

Οι τετραήμερες αυτές εκδηλώσεις αποτελούν κορυφαίο γεγονός για την περιφερειακή πολιτική και δίνουν την ευκαιρία στις περιφέρειες και τις πόλεις να ανταλλάξουν επιτυχημένες εμπειρίες και απόψεις για το πώς μπορεί να αυξηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση. Ανάμεσα στα έργα που θα παρουσιαστούν είναι τεχνολογικά πάρκα, καινοτόμα σχέδια αστικής ανάπλασης και συγκοινωνιακοί κόμβοι υψηλών ταχυτήτων. Οι περιφέρειες και οι πόλεις θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δείξουν πώς υλοποιούν τη βοήθεια της ΕΕ για την περιφερειακή ανάπτυξη που ανέρχεται σε 347 δισεκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2007-13.

Κεντρικό στοιχείο των φετινών εκδηλώσεων είναι η έναρξη μιας συζήτησης για την ανάγκη σεβασμού και αξιοποίησης της εδαφικής και πολιτιστικής πολυμορφίας της Ευρώπης ("εδαφική συνοχή"). Για πολλά χρόνια η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ ήταν επικεντρωμένη στην εξάλειψη των οικονομικών και κοινωνικών διαφορών. Τώρα καταβάλλεται ολοένα μεγαλύτερη προσπάθεια για την ανάδειξη της διαφορετικότητας σε παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης.

Εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη είναι η καινοτομία, ένα άλλο βασικό θέμα της φετινής εβδομάδας. Οι πλούσιες περιφέρειες ξοδεύουν κατά κανόνα περισσότερα για την έρευνα και την ανάπτυξη αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα έσοδά τους, αλλά ταυτόχρονα και το χάσμα με τις φτωχότερες περιφέρειες.

Η εβδομάδα "Οpendays" δεν περιορίζεται στην ΕΕ μόνο. Η Τουρκία, η Κροατία, η Νορβηγία, η Ελβετία και, για πρώτη φορά, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Ισλανδία εκπροσωπούνται στις φετινές εκδηλώσεις. Συμμετέχουν επίσης η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Σερβία, καθώς και διεθνείς οργανώσεις.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι