Навигационна пътека

Трудностите на растежа - 06/10/2008

Фасадата на сградата на Комитета на Регионите в Брюксел с лозунга „Регионите и градовете в свят, изпълнен с предизвикателства“

Иновациите и устойчивото развитие - ключ към регионалния растеж.

Устойчивото развитие, отдавнашен приоритет в Европа, придобива все по-голямо значение поради кризата с изменението на климата. Но то остава голямо предизвикателство за градовете.

Устойчивото развитие е една от основните теми на тазгодишните "дни на отворените врати" на ЕС, посветени на регионалната политика English . Около 6500 политици, експерти и представители на промишлеността от 32 страни са се записали за участие в семинари, работни срещи, лекции и изложения в Брюксел между 6 и 9 октомври. По-малки прояви се провеждат на други места в Европа.

Едно от най-големите събития от този тип - събирането в Брюксел - е възможност за региони и градове да обменят успешен опит и идеи за повишаване на растежа и заетостта. Сред примерите са технологични паркове, иновативни схеми за градско обновяване и високоскоростни транспортни връзки. Проявата също така им дава шанс да покажат как усвояват средствата на ЕС за регионално развитие - 347 млрд. евро за периода 2007-13 г.

В центъра на тазгодишната конференция ще бъде стартът на дебат за необходимостта от зачитане и използване на териториалното и културнотото многообразие в Европа („териториално сближаване“). От години регионалната политика на ЕС е съсредоточена върху премахването на социалните и икономическите неравенства. Но все повече се увеличава подкрепата за превръщането на многообразието в ценно средство за устойчиво развитие.

Иновациите, друга тема през тази година, също са важни за растежа. Богатите региони обикновено изразходват повече средства за научноизследователска и развойна дейност и така създават по-голямо богатство за себе си и увеличават още повече неравенствата спрямо по-бедните региони.

В дните на отворените врати участват страни не само страни от ЕС. Турция, Хърватия, Норвегия, Швейцария и, за първи път, Босна и Херцеговина и Исландия също са представени през тази година. Участват също Китай, Русия, Бразилия и Сърбия, както и международни организации.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки