Cale de navigare

Creşterea regională reduce decalajele în materie de venituri şi ocupare a forţei de muncă - 18/06/2008

Cercetător la Centrul de resurse pentru tehnologiile de mediu din Luxemburg

Regiunile sărace se revigorează, profitând de extinderea sectoarelor care se dezvoltă rapid

UE trebuie să investească mai mult în cercetare, dezvoltare şi învăţământ superior pentru a rămâne competitivă într-o economie globală, se arată în raportul Comisiei privind coeziunea economică şi socială, publicat la 18 iunie.

De asemenea, Comisia a anunţat rezultatele unei consultări publice pe marginea politicii sale de coeziune, confirmând angajamentul puternic în favoarea elaborării unor planuri şi mai ambiţioase începând cu 2013. Potrivit opiniei generale, această politică ar trebui să pună accent pe inovare, educaţie, sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dezvoltarea infrastructurii la nivel european şi pe combaterea schimbărilor climatice.

Mai puţin de un sfert dintre europenii cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au studii superioare, mulţi locuiesc în oraşe sau în apropierea acestora, motiv pentru care angajarea unor lucrători cu înaltă calificare reprezintă o provocare majoră pentru regiunile mai puţin dezvoltate. Cu toate acestea, forţa de muncă educată este vitală pentru creşterea economică. Cererea de lucrători cu pregătire ştiinţifică şi tehnologică se face simţită în mod deosebit în sectoare precum sănătatea, educaţia şi producţia de înaltă tehnologie. UE investeşte doar 1,2% din PIB în învăţământul superior, nici măcar jumătate din cele 2,9 procente investite de SUA în acelaşi sector.

Potrivit raportului, UE se situează mult în urma SUA şi în ceea ce priveşte cheltuielile în domeniul cercetării şi dezvoltării. Din acest motiv, Comisia pledează pentru realizarea de investiţii masive în acest sector, cu scopul de a încuraja inovarea şi creşterea productivităţii.

Cu toate acestea, există veşti bune pentru regiunile mai puţin dezvoltate. Multe dintre ele sunt impulsionate de dezvoltarea a trei sectoare - servicii financiare şi comerciale;comerţ, transporturi şi comunicaţii;construcţii. Acest lucru le-ar putea ajuta să elimine decalajele care le separă de regiunile prospere.

Sectorul producţiei de înaltă tehnologie este cel în care UE deţine supremaţia la nivel mondial. Acesta include fabricarea de materiale electrice şi optice, echipamente chirurgicale, vehicule aeriene şi spaţiale, produse farmaceutice.

Diferenţele existente la nivelul UE în materie de venituri şi de ocupare a forţei de muncă s-au redus în ultimii ani, ca urmare a creşterii economice înregistrate în regiunile cele mai sărace. Între anii 2000 şi 2005, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut în aceste regiuni cu 50% mai rapid decât în restul Uniunii. Rata şomajului a scăzut cu 3% în aceeaşi perioadă.Totuşi, aceste regiuni continuă să se confrunte cu o restructurare economică majoră şi cu deplasarea forţei de muncă dinspre agricultură către sectorul serviciilor. Unul dintre obiectivele fundamentale ale UE este să garanteze că cele 27 de state membre progresează împreună. Politica de coeziune va beneficia de aproximativ 36% din bugetul Uniunii pentru perioada 2007-2013, adică de 347 de miliarde de euro.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile