Navigációs útvonal

Regionális növekedés – csökkenő jövedelmi szakadék - 18/06/2008

Kutató a luxemburgi környezettechnológiai erőforrásközpontban

A szegényebb régiók fokozatosan felzárkóznak a gyorsan növekvő ágazatok segítségével.

Az Európai Uniónak többet kellene a kutatás-fejlesztésbe és a felsőoktatásba fektetnie, ha a világgazdaság versenyképes szereplője akar maradni – állítja a június 18-án közzétett, a gazdasági és társadalmi kohézióról szóló bizottsági jelentés.

A Bizottság a kohéziós politikájáról kezdeményezett nyilvános konzultáció eredményét is a nagyközönség elé tárta. Eszerint a közvélemény 2013 utánra a jelenleginél is nagyra törőbb terveket látna szívesen.A konzultációban részt vevők egyetértettek abban, hogy a szakpolitikának az innovációra, az oktatásra, a kis- és középvállalkozások támogatására, az EU egészére kiterjedő infrastruktúrára és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre kellene összpontosítania.

A EU 25 és 64 év közötti lakosságának kevesebb mint negyede tartozik a magasan képzettek kategóriájába. Az egyetemet végzettek többsége városokban vagy városok környékén él, így a kevésbé fejlett régióknak nehéz szellemi munkaerőt toborozniuk.Márpedig a gazdasági növekedéshez szükség van az értelmiségre.Különösen nagy az igény a tudományos és műszaki diplomásokra az egészségügyben, az oktatásban és a csúcstechnológiát alkalmazó iparágakban.Az EU GDP-jének csupán 1,2%-át költi felsőoktatásra, míg ugyanez az arány az Egyesült Államokban 2,9%, azaz több mint kétszerese az európainak.

Az EU messze elmarad az Egyesült Államok mögött a kutatás-fejlesztési befektetések terén is.Több pénzt kell fordítani a kutatásra és a fejlesztésre az innováció, és ezáltal a termelékenység fellendítése érdekében, indítványozza a jelentés.

Jó hír is van a tarsolyban a kevésbé fejlett régiók számára.Több közülük jól szerepelt gazdaságilag három húzóágazat gyors gyarapodásának köszönhetően. A következő ágazatokról van szó: a pénzügyi és üzleti szolgáltatások; a kereskedelem, a közlekedés és a kommunikáció; valamint az építőipar.Ez a fellendülés lehetővé teheti számukra, hogy utolérjék a kedvezőbb gazdasági helyzetű régiókat.

A csúcstechnológiát alkalmazó iparágakban az EU továbbra is élen jár.Ezen iparágak közé tartozik többek között a villamos és optikai berendezések, valamint a sebészeti berendezések előállítása, illetve a repülőgépek, az űreszközök és a gyógyszerek gyártása.

Az utóbbi években csökkentek a különbségek az EU-ban a jövedelmek és a foglalkoztatás tekintetében. Ennek elsősorban a szegényebb régiók gyors gazdasági növekedése az oka.E régiók egy főre jutó GDP-je 2000 és 2005 között 50%-kal gyorsabban nőtt, mint az EU többi részében.A munkanélküliségi arány e területeken ugyanebben az időszakban három százalékponttal csökkent.Ezek a régiók jelentős gazdasági szerkezetváltáson mennek keresztül: a mezőgazdaságról fokozatosan a szolgáltatásokra térnek át.

Az EU egyik átfogó célja az, hogy a 27 tagország együtt fejlődjön.Az EU a 2007–2013-as időszakra szóló költségvetésének majdnem 36%-át a kohéziós politikára szánja. Ez mintegy 347 milliárd eurót jelent a kohéziós célok megvalósítására.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek