Navigacijska pot

Skoraj 350 milijard EUR za gospodarsko rast in delovna mesta v EU - 15/05/2008

Grafika razdeljenega kroga, od katerega si vsak vzame svoj kos

Sredstva EU za regionalni razvoj bodo namenjena novim prednostnim nalogam iz 450 programov.

Programi financiranja regionalne politike za obdobje 2007–2013 bodo namenjeni izzivom sodobnega sveta – globalizaciji, podnebnim spremembam, priseljevanju in staranju prebivalstva. Vendar pa bo šlo največ denarja za gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Komisarka za regionalno politiko Danuta Hübner je bila zadovoljna z izidom zadnjega kroga pogajanj, ki so prinesla najbolj konkretne programe do zdaj. V pogajanjih je sodelovalo veliko različnih udeležencev, saj je Evropska komisija mnenja, da uspeh programov temelji na številnih posameznikih.

Največji del sredstev bo namenjen Evropskemu socialnemu skladu, glavnemu načinu financiranja EU na področju zaposlovanja.

Regije, upravičene do sredstev EU, so si za uspeh programov zadale jasne cilje:

  • v Španiji se bodo sredstva za raziskave in razvoj več kot podvojila (na 8 milijard EUR);
  • sredstva za informacijske in komunikacijske tehnologije bodo znašala 15,3 milijard EUR, dvakrat več kot v obdobju 2000–2006. Največ sredstev so obljubile Poljska, Italija, Grčija, Slovaška in Španija;
  • Finska namerava nova podjetja podpreti s 343 milijoni EUR, Poljska pa bo skrajšala število dni, potrebnih za ustanovitev podjetja, s 60 na 7;
  • skoraj 26 milijard EUR bo namenjenih izboljševanju kakovosti in dosegljivosti izobraževanja in usposabljanja, vključno s podporo za projekte vseživljenjskega učenja in zaključevanja študija, zlasti na Portugalskem, v Grčiji in Italiji;
  • na področju okolja bodo naložbe vredne 105 milijard EUR. Latvija namerava povečati delež prebivalstva, ki ima dostop do storitev obdelave odpadne vode, z 9 % na 62 %.  

Zgoraj je navedenih le nekaj zavez držav članic in njihovih regij. Zdaj je treba pripraviti posamezne projekte, da bodo sredstva lahko prinesla oprijemljive rezultate.

Več informacij:

Financiranje regionalne politike v državah EU DeutschEnglishfrançais

Prejšnji regionalni programi EU DeutschEnglishfrançais

Povejte nam,DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski ali vaši skupnosti (rok: 30. maj 2008).

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave