Navigációs útvonal

350 milliárd euró az európai gazdasági növekedés és foglalkoztatás szolgálatában - 15/05/2008

Óriási, színes szeletekből építkező tortát ábrázoló rajz

Az európai uniós kohéziós politikai forrásokra pályázó 450 program vizsgálata azt mutatja, radikális hangsúlyeltolódás figyelhető meg a tagországok legfontosabb célkitűzései tekintetében.

Az Európai Unió által 2007 és 2013 között biztosított regionális finanszírozás lépést tart a korral: kiemelt figyelmet kapnak azok a területek, melyeknek a legnagyobb kihívásokkal – a globalizációval, az éghajlatváltozással, a népmozgásokkal és a lakosság elöregedésével – kell szembenézniük. A források túlnyomó többsége azonban első helyen a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzését szolgálja majd.

Danuta Hübner regionális politikáért felelős európai biztos üdvözölte azt a tényt, hogy a tárgyalások eredményeképpen olyan programok születtek, melyek minden korábbinál célirányosabb forrásfelhasználásra irányulnak. Az előkészítő megbeszélésekben az előző alkalmakhoz képest jóval többen vettek részt. E mögött az az elképzelés húzódott meg, melynek értelmében minél szélesebb körben folyik egyeztetés, annál sikeresebbnek bizonyulnak majd a programok.

A pénz legnagyobb részét az EU az Európai Szociális Alap révén folyósítja, melynek elsődleges célja, hogy az európai polgárok képzettségét és elhelyezkedési esélyeit javítsa.

Az uniós finanszírozásra jogosult régiók DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski a programokban konkrét célkitűzéseket fogalmaztak meg:

  • Spanyolország több mint kétszeresére, kb. 8 milliárd euróra kívánja emelni a kutatás és fejlesztés céljára fordított összeget.
  • 15,3 milliárd euró szolgálja majd az információs és kommunikációs technológiák fejlesztését (ez a 2000–2006-os időszakhoz képest 100%-os növekedést jelent). Az ikt-szolgáltatások és -infrastruktúra fejlesztésére a tervek szerint Lengyelország, Olaszország, Görögország, Szlovákia és Spanyolország fogja a legtöbbet fordítani.
  • Finnország 343 millió euróval segíti majd az induló üzleti vállalkozásokat, Lengyelország pedig azt kívánja az uniós források segítségével elérni, hogy 60 napról 7 napra csökkenjen a vállalkozások létrehozásához szükséges idő.
  • 2007 és 20013 között a tagállamok csaknem 26 milliárd eurót fognak arra költeni, hogy javítsák az oktatás és képzés minőségét, és minél több ember számára megkönnyítsék az oktatási és képzési programokban való részvételt. Ennek keretében támogatást biztosítanak az élethosszig tartó tanulást szolgáló, illetve az iskolai lemorzsolódás ellen küzdő projektek végrehajtására. Portugália, Görögország és Olaszország élen jár e téren.
  • A környezetvédelem ügyét 105 milliárd euró segíti majd. Lettország például azt tervezi, hogy új beruházások révén a jelenlegi 9%-kal szemben a lakosság 62%-a számára elérhetővé teszi a szennyvízkezelési szolgáltatásokat.

A fentiekben csupán ízelítőt adtunk azokból a célokból, melyek megvalósítását a tagországok programjaikban vállalták. A következő lépést azoknak a tagállami projekteknek a kijelölése jelenti, melyek révén az uniós pénzeket konkrét eredményekre lehet majd váltani.

További információk:

Uniós regionális finanszírozás az egyes tagországokban DeutschEnglishfrançais

A 2000–2006-os uniós regionális programok DeutschEnglishfrançais

Hogyan segített Önöknek az EU által biztosított regionális finanszírozás? DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski (határidő: 2008. május 30.)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek