Navigointipolku

EU:n aluekehitysvarat erityisesti kasvuun ja työllisyyteen - 15/05/2008

Piirroskuva, jossa suuri piirakka on jaettu paloihin

Leijonanosa EU:n 350 miljardin euron aluekehitysvaroista käytetään kasvun ja työllisyyden edistämiseen. Uudet aluekehitysohjelmat osoittavat, että rahoituksen painopiste on muuttunut selvästi aiemmasta.

EU:n vuosien 2007-2013 alueellisista rahoitusohjelmista tuetaan lisäksi toimia, joilla vastataan globalisaation, ilmastonmuutoksen, muuttoliikkeen ja väestön ikääntymisen aiheuttamiin haasteisiin.

Aluepolitiikasta vastaava komissaari Danuta Hübner on tyytyväinen siihen, että tällä neuvottelukierroksella ohjelmat on kohdennettu entistä tarkemmin. Yhteensä niitä on 450. Ohjelmista käytäviin neuvotteluihin osallistui tällä kertaa huomattavasti useampien sidosryhmien edustajia kuin aiemmin. Tämän uskotaan parantavan ohjelmien laatua ja tuloksia.

Suurin osa varoista kanavoidaan Euroopan sosiaalirahaston kautta. Tätä reittiä käytetään, kun EU haluaa investoida ihmisiin.

EU:n tukikelpoiset alueet DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski kohdentavat rahoitusta esimerkiksi seuraaville aloille:

  • Suomi tukee uusien yritysten perustamista 343 miljoonalla eurolla. Puola taas lyhentää yrityksen perustamiseen vaadittavan ajan 60:stä 7:ään päivään.
  • Espanjassa lisätään tutkimus- ja kehitysmäärärahoja yli puolella (yht. 8 miljardia euroa).
  • Tieto- ja viestintäteknologiaan käytetään 15,3 miljardia euroa, joka on puolet enemmän kuin vuosina 2000-2006. Eniten tälle alalle panostavat Puola, Italia, Kreikka, Slovakia ja Espanja.
  • Koulutuksen laatuun ja koulutusmahdollisuuksien parantamiseen investoidaan lähes 26 miljardia euroa. Hankkeilla tuetaan muun muassa elinikäistä oppimista, ja esimerkiksi Portugalissa, Kreikassa ja Italiassa on hankkeita, joiden avulla opiskelijoita kannustetaan suorittamaan opintonsa loppuun.
  • Ympäristöön investoidaan 105 miljardia euroa. Latviassa aluekehitysvaroista tuetaan jäteveden käsittelyjärjestelmän laajentamista niin, että se kattaa nykyisen 9 prosentin sijaan 62 prosenttia väestöstä.

Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus määritellä varsinaiset hankkeet, jotta rahoituksella voidaan saada aikaan konkreettisia tuloksia.

Lisätietoa:

EU:n aluerahoitus maittain DeutschEnglishfrançais

Uusimmat EU:n alueohjelmat DeutschEnglishfrançais

Kerro miten EU:n aluerahoitus on auttanut sinua tai yhteisöäsi (30.5. mennessä) DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä