Sökväg

Tummen upp för EU:s regionalpolitik - 07/03/2008

Medeltida badhus i närheten av Omeriye-moskén, Cypern.

En ny opinionsundersökning visar att allmänheten är positiv till EU:s regionalpolitik, men att man vill att EU ska ta sig an mer ambitiösa uppgifter.

Chansen finns att EU:s regionalpolitik DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski har lämnat spår i din region. Du behöver nog inte leta länge – det kan röra sig om en ny motorväg, en järnvägssträcka eller en bro. Inom regionalpolitiken, som motsvarar en tredjedel av EU:s budget, har hundratusentals projekt genomförts som alla syftar till att gjuta liv i EU:s regioner.

Den senaste eurobarometerundersökningen Englishfrançais avslöjar att européerna i allmänhet är positivt inställda till regionalpolitiken och välkomnar insatserna i deras region. Sju av tio bland dem som känner till detta politikområde tycker att effekterna är positiva.

Föga förvånande har flest människor hört talas om regionalpolitiken i de länder som gynnas mest. Runt två tredjedelar av de tillfrågade i Slovenien (66 %), Litauen (65 %) och Irland (64 %) kände till dess existens. Däremot var det bara ca en tredjedel i Bulgarien (35 %), Cypern (35%) och Nederländerna (30 %) som hört talas om den.

‑{}‑Totalt sett stödde 85 % av de tillfrågade syftet med politiken – att hjälpa de mest eftersatta regionerna och att överbrygga klyftan mellan fattiga och rika. I dag är EU:s mest välmående medlemsland, Luxemburg, sju gånger rikare än det fattigaste, Rumänien. Om man jämför regioner är klyftorna än mer uppseendeväckande.

De tillfrågade ville dock att regionalpolitiken i framtiden också ska ta sig an kampen mot klimatförändringen, konsekvenserna av globaliseringen och EU:s åldrande befolkning.

EU-kommissionen anser att allmänheten måste informeras bättre om EU:s regionalpolitik på nationell nivå. Därför blir EU-länderna snart skyldiga att publicera listor över projekt som samfinansierats av EU.

Undersökningen omfattar 27 000 européer och gjordes i januari. Den ingår i ett offentligt samråd om framtiden för regionalpolitiken som den ansvariga kommissionären, Danuta Hübner, tog initiativet till i september förra året.

Regional utveckling – framgångsrika projekt DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar