Navigacijska pot

Evropejci navdušeni nad regionalno politiko - 07/03/2008

Srednjeveško kopališče blizu mošeje Omerije na Cipru

Raziskava Eurobarometer je pokazala, da imajo državljani dobro mnenje o regionalni politiki EU, vendar želijo od nje še več.

Regionalna politika DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski EU je verjetno vplivala tudi na vaše življenje. Ni vam treba dolgo iskati: morda nova avtocesta, železniška proga ali most. Regionalna politika, ki predstavlja približno tretjino proračuna EU, je podlaga več sto tisoč projektov, namenjenih obnovi evropskih regij.

V zadnji raziskavi Eurobarometer English (en) français (fr) so evropski državljani izrazili večinoma pozitiven odnos do regionalne politike in pohvalili spremembe, ki jih je prinesla njihovi regiji. Sedem od desetih vprašanih meni, da ima pozitiven učinek.

Ni presenetljivo, da regionalno politiko najbolje poznajo v državah, kjer ima največ učinka. Tako jo poznata približno dve tretjini vprašanih iz Slovenije (66 %), Litve (65 %) in Irske (64 %). Regionalno politiko pozna le tretjina sodelujočih iz Bolgarije (35 %), Cipra (35 %) in Nizozemske (30 %).

Na splošno je 85 % vprašanih podprlo cilje politike, in sicer pomagati prikrajšanim regijam in zmanjšati prepad med bogatimi in revnimi. Najbogatejša država članica, Luksemburg, je trenutno sedemkrat bogatejša od najrevnejše Romunije. Če primerjamo regije, pa so razlike še bolj presenetljive.

Sodelujoči v raziskavi se na splošno zavedajo prednosti regionalne politike, vendar menijo, da bi si morala zadati bolj smele cilje: boj proti podnebnim spremembam, globalizacija in staranje evropskega prebivalstva.

Države članice bodo v okviru pobude za boljše obveščanje državljanov o dogajanju na nacionalni ravni kmalu morale objavljati obsežne sezname projektov, ki prejemajo sredstva regionalne politike.

Raziskava javnega mnenja, v kateri je januarja letos sodelovalo 27 000 državljanov, je del javnega posvetovanja o prihodnosti regionalne politike, ki ga je lani septembra sprožila komisarka za regionalno politiko Danuta Hübner.

Regionalni razvoj – zgodbe o uspehu DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave