Kruimelpad

Regionaal beleid krijgt groen licht van de bevolking - 07/03/2008

Hamam Omeriye, een middeleeuws badhuis in Cyprus

Uit een enquête blijkt dat het regionaal beleid van de EU gewaardeerd wordt, maar veel mensen zien het graag wat ambitieuzer.

De kans is groot dat het regionaal beleid DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski van de EU ook uw omgeving heeft veranderd. Misschien is er een nieuwe auto- of spoorweg gekomen of werd een brug gebouwd. Meer dan een derde van de EU-begroting wordt immers besteed aan honderdduizenden projecten die de Europese regio's nieuw leven moeten inblazen.

In het laatste Eurobarometer-rapport English (en) français (fr) kunnen we lezen dat de meeste Europeanen tevreden zijn over dit beleid en de projecten in hun regio. 70% van de mensen die op de hoogte zijn van het beleid, denken dat het positieve gevolgen heeft.

Het is geen verrassing dat in de landen die er het meest van profiteren, meer mensen van dit beleid hebben gehoord.  Zo weet ongeveer twee derde van de Slovenen (66%), Litouwers (65%) en Ieren (64%) dat de EU een regionaal beleid heeft. Anderzijds is slechts een derde in Bulgarije (35%), Cyprus (35%) en Nederland (30%) zich daarvan bewust.

85% van alle respondenten staat achter de doelstelling van het beleid: achtergestelde regio's helpen en de kloof tussen arm en rijk overbruggen. Momenteel is het meest welvarende EU-land, Luxemburg, zeven keer rijker dan het armste, Roemenië. Bij afzonderlijke regio's kan de kloof nog groter zijn.

Er is dus veel waardering voor het regionaal beleid, maar toch denken veel mensen dat het ook wat ambitieuzer kan, bijvoorbeeld bij kwesties als klimaatverandering, globalisering en de vergrijzing van Europa.  

Voortaan moet ieder EU-land aan zijn inwoners duidelijk bekendmaken welke projecten geld ontvangen van het regionaal beleid.  

De enquête werd in januari uitgevoerd bij 27 000 Europeanen. Zij maakt deel uit van het openbaar overleg over de toekomst van het cohesiebeleid van de EU, dat EU-commissaris Danuta Hübner in september lanceerde.

Regionale ontwikkeling – succesverhalen DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links