Navigációs útvonal

Jeles az uniós régiófejlesztési politikának - 07/03/2008

Uniós támogatásból felújított középkori fürdő a ciprusi Omeriye-mecset mellett

Bár a legfrissebb felmérés szerint az európaiak kedvezően vélekednek az uniós regionális politikáról, sokan úgy gondolják, nagyobb feladatok megoldására is képes lenne.

Ha körülnézünk tágabb lakókörnyezünkben, jó eséllyel mindannyian találunk olyan autópályát, vasúti hidat vagy egyéb létesítményt, amely részben uniós támogatásból épült. Az EU regionális politikája DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski több százezer, az európai régiók fejlődését ösztönző kisebb-nagyobb projektet finanszíroz. Ez az Unió összköltségvetésének több mint egyharmadát teszi ki.

A legutóbbi Eurobarométer-felmérés English (en) français (fr) szerint az európaiak túlnyomórészt pozitívan értékelik a regionális politika működését, és kedvezően fogadják a hatására környezetükben végbemenő változásokat. Azok körében, akik számára nem ismeretlenek az uniós régiófejlesztési törekvések, 70%‑os e politika elfogadottsága.

Nem meglepő, hogy leginkább azokban az országokban ismerik e törekvéseket, amelyeknek a legtöbb fejlesztési pénz jut: míg Szlovéniában, Litvániában és Írországban körülbelül a lakosság kétharmada hallott már az Unió regionális politikájáról, Bulgáriában, Cipruson és Hollandiában ez az arány mindössze 30% körül mozog.

A válaszadók 85%-a egyetért a regionális politika céljaival – a leghátrányosabb helyzetben lévő területek támogatásával, a gazdag és szegény régiók közötti különbségek csökkentésével. Az EU legtehetősebb tagállama, Luxemburg jelenleg hétszer olyan gazdag, mint a legszegényebb, Románia. Ha pedig a régiókat hasonlítjuk össze, a különbségek még ennél is szembeszökőbbek.

A felmérésből az is kiderült, hogy az európaiak nagyobb feladatok ellátására is képesnek látják a regionális politikát. Úgy vélik, szerepe lehet például az éghajlatváltozással, a globalizációval vagy a népesség elöregedésével összefüggő problémák megoldásában.

A lakosság jobb tájékoztatása érdekében hamarosan minden tagállamnak kötelező lesz közzétennie azt a listát, amely feltünteti az uniós régiófejlesztési támogatásokban részesülő projektek mindegyikét.

A 27 000 európai körében januárban végzett Eurobarométer-felmérés annak a nyilvános konzultációnak a része, amelyet Danuta Hübner régiófejlesztési biztos tavaly szeptemberben kezdeményezett a regionális politika jövőjéről.

Regionális fejlesztés – Sikertörténetek DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek