Navigointipolku

Eurooppalaiset kannattavat EU:n aluepolitiikkaa - 07/03/2008

Keskiaikainen kylpylä Omeriyen moskeijan lähellä Nikosiassa

Eurobarometri-kysely osoittaa, että eurooppalaiset suhtautuvat myönteisesti aluetukeen, mutta odottavat EU:n käyvän entistä kunnianhimoisemmin 2000-luvun uusien haasteiden kimppuun.

Myös monelle Suomen alueelle on myönnetty EU:n aluetukea DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski. Unionin tukemat hankkeet ovat usein uusia moottoriteitä, rautatieyhteyksiä tai esimerkiksi siltoja. Aluepolitiikan puitteissa rahoitetaan satoja tuhansia hankkeita eri puolilla EU:ta. Siihen käytettävät varat ovat yli kolmannes EU:n budjetista. Tuen avulla pyritään uudistamaan ja kehittämään unionin eri alueita.

Tammikuussa tehdyn Eurobarometri-kyselyn Englishfrançais mukaan kansalaiset näyttävät yleisesti ottaen olevan tietoisia aluepolitiikan kaupungilleen tai alueelleen tuomasta hyödystä. Toiminnan tuntevista kansalaisista 70 % katsoo lisäksi, että EU:n tuen tulokset ovat myönteisiä.

Mitä enemmän jokin maa on hyötynyt unionin tuesta, sitä paremmin kansalaiset ovat perillä tuensaantimahdollisuuksista. Parhaiten asia tunnetaan Sloveniassa (66 %), Liettuassa (65 %) ja Irlannissa (64 %). Suomalaiset ovat keskimääräistä huonommin (38 % vastaajista) perillä EU:n aluetuesta. Samaan ryhmään kuuluvat myös Bulgaria (35 %), Kypros (35 %) ja Alankomaat (30 %). Keskimäärin 49 % EU-kansalaisista on tietoisia tuesta.

Eurooppalaisten enemmistö hyväksyy aluepolitiikan olemassaolon oikeutuksen, sillä 85 % vastaajista kannattaa sitä, että aluepolitiikassa asetetaan köyhimmät alueet etusijalle, jotta ne voisivat kuroa umpeen välimatkansa muihin. Nykyisin unionin rikkain jäsenmaa Luxemburg on seitsemän kertaa vauraampi kuin köyhin EU-maa Romania. Alueiden väliset erot ovat vielä suurempia.

Vaikka kysely vahvistaakin eurooppalaisten luottamuksen aluepolitiikkaa kohtaan, kansalaiset kaipaavat entistä kunnianhimoisempia toimia, joilla voidaan vastata uusiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen, globalisaation ja EU:n väestön ikääntymisen vaikutuksiin.

Jotta kansalaiset olisivat paremmin perillä EU:n myöntämästä aluetuesta, jäsenmaiden on jatkossa julkaistava luettelot unionin osarahoittamista hankkeista.

Eurobarometri-kysely toteutettiin tammikuussa, ja siihen osallistui 27 000 EU-kansalaista. Kysely on osa komissaari Danuta Hübnerin viime vuoden syyskuussa käynnistämää julkista kuulemista aluepolitiikan tulevaisuudesta.

Onnistuneita aluepolitiikan hankkeita DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä