Sti

Regionalpolitikken får tommelfingeren op - 07/03/2008

Den gamle badeanstalt ved Omeriye-moskéen på Cypern

Ny opinionsundersøgelse viser, at borgerne er tilfredse med EU's regionalpolitik, men godt kunne tænke sig, at den var mere ambitiøs.

EU's regionalpolitik DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski har sikkert også sat sit præg på dit nærområde. Måske endda lige rundt om hjørnet – det kan være en ny motorvej, et jernbanespor eller en bro. Over en tredjedel af EU-budgettet går til regionalpolitikken. Det svarer til flere hundredtusinde projekter, som alle skal puste nyt liv i regionerne.

Den seneste eurobarometer-undersøgelse English (en) français (fr) viser, at europæerne generelt bakker op om regionalpolitikken og sætter pris på, hvad den har gjort for deres region. Syv ud af ti borgere kender til eksempler, hvor politikken har haft positive virkninger.

Ikke overraskende har flere hørt om EU's regionalstøtte i de lande, der nyder størst gavn af den. Det gælder f.eks. for omkring to tredjedele af de adspurgte fra Slovenien (66 %), Litauen (65 %) og Irland (64 %). Derimod er kun ca. en tredjedel klar over dens eksistens i Bulgarien (35 %), Cypern (35 %) og Holland (30 %).

Alt i alt bakker 85 % af de adspurgte op om målet for regionalpolitikken – at hjælpe de dårligst stillede regioner og udligne forskellene mellem rig og fattig. Som det ser ud i dag, er EU's rigeste medlemsland (Luxembourg) syv gange rigere end det fattigste (Rumænien). Og hvis man sammenligner regionerne, er kløften endnu mere opsigtsvækkende.

De fleste er altså tilfredse med resultaterne på området, men kunne godt tænke sig, at regionalpolitikken også tog fat på lidt mere ambitiøse udfordringer som klimaændringer, globalisering og den aldrende befolkning i EU.

EU-landene skal snart til at offentliggøre lister over alle de projekter, de har fået regionalstøtte til, så borgerne kan holde sig ajour med udviklingen.

Undersøgelsen blev foretaget i januar og omfattede 27 000 europæere. Den indgår i en offentlig høring om regionalpolitikkens fremtid, som EU's kommissær for regionalpolitik, Danuta Hübner, lancerede i september sidste år.

Regionaludvikling – succeshistorier DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links