Навигационна пътека

„Да“ на регионалната политика - 07/03/2008

Средновековна баня близо до джамията Омерие в Кипър

Проучване сред европейците разкрива одобрение към регионалната политика на ЕС, но и желание тя да се занимае с по-мащабни проблеми.

Много вероятно е регионалната политика DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski на ЕС да е оставила своя отпечатък върху вашия район чрез построяване на нова магистрала, ЖП линия или мост. Политиката, използваща над една трета от бюджета на ЕС, отговаря за стотици хиляди проекти с една обща цел – обновяване на регионите на Европа.

Последното проучване на Евробарометър English (en) français (fr) показва, че европейците като цяло одобряват тази политика и приветстват промените, които тя донася в техните региони. Седем от всеки десет души, които са чували за нея, смятат, че тя има положително въздействие.

Не е изненада, че най-много хора знаят за съществуването на политиката в страните, които получават най-много помощи – около две трети от анкетираните в Словения (66 %), Литва (65 %) и Ирландия (64 %), за разлика от едва една трета от хората в България (35 %), Кипър (35 %) и Нидерландия (30 %).

Общо 85 % от участвалите в проучването подкрепят целта на политиката – подпомагане на най-слабо развитите региони и стесняване на пропастта между бедни и богати. В момента най-богатата страна в ЕС – Люксембург – е седем пъти по-богата от най-бедната – Румъния. Когато сравняваме регионите, разликата е още по-фрапираща.

Признавайки ползите от регионалната политика, анкетираните смятат, че тя трябва да се занимае с по-мащабни проблеми, като например изменението на климата, глобализацията и застаряващото население на Европа.

За да информират обществеността за напредъка на национално равнище, страните от ЕС скоро ще трябва да публикуват подробни списъци на проектите, които получават средства от регионалната политика.

Проучването сред 27 000 европейци, проведено през януари, е част от обществено допитване за бъдещето на регионалната политика, започнало през миналия септември по инициатива на комисар Данута Хюбнер.

Регионално развитие – успехи DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки