Навигационна пътека

Региони звезди - 25/02/2008

Висящ мост

Регионите обменят добри практики, за да насърчат устойчивото развитие и конкурентоспособността с помощта на европейската регионална политика.

Над 600 представители на регионите участват в конференцията „Региони за икономическа промяна“ DeutschEnglishfrançais, която се провежда в Брюксел на 25 и 26 февруари. Тя е организирана от Европейската комисия и Комитета на регионите danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska и дава възможност на регионите да обменят добри практики. Тази година конференцията е посветена на конкурентоспособността и на устойчивото развитие и включва многобройни работни срещи, посветени например на групирането на предприятия и на инициативата CIVITAS DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiRomâna за насърчаване на устойчивите средства за транспорт.

Регионите на ЕС са изправени пред общи предизвикателства: застаряване на населението, приспособяване към глобализацията, снабдяване с устойчива енергия и т.н. Обменяйки опит, те могат установят контакти помежду си и да си помагат взаимно в подобряването на регионалните политики.

През периода 2007-2013 г. 375 милиона евро ще бъдат отпуснати за дейности по изграждане на мрежи и обучение. Конференцията тази седмица позволява на органите, управляващи структурните фондове, да изложат своите стратегии, опит и проекти. Една от работните срещи ще се занимае с въпроса за адаптиране на традиционните индустрии и работещите в тях към глобализацията.

Един от акцентите на събитието е връчването на първите награди RegioStars Englishfrançais и представянето на наградите RegioStars 2009 от Данута Хюбнер, европейски комисар по регионалната политика. Наградите се връчват на най-новаторските проекти в сферата на регионалното развитие.

Повече за регионалната политика DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski на ЕС.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки