Navigacijska pot

Regionalna politika pomeni dobro naložen denar - 14/02/2008

Pogled na gradnjo jezu iz zraka

Evropska unija je za razvoj regionalnega gospodarstva leta 2007 namenila 41 milijard EUR – in denar se je dobro obrestoval.

Evropska unija nameni več kot 35 % letnega pproračuna za regionalno politiko, ki si prizadeva:

  • spodbuditi gospodarsko rast v najmanj razvitih državah in regijah EU, da bi lahko svojo infrastrukturo in življenjski standard približale ravni drugih držav EU;
  • spodbuditi konkurenčnost in odpirati delovna mesta;
  • izboljšati čezmejno in medregijsko sodelovanje.

Za regionalno politiko je bilo v obdobju 2000–2006 namenjenih skupno 223 milijarde EUR. Države morajo imeti urejeno revizijo, proračun in druge mehanizme, ki zagotavljajo učinkovito in pametno porabo denarja. Evropska komisija vsako leto pripravi pregled regionalne politike in oceni, kako in zakaj države porabijo ta takoimenovana „kohezijska sredstva“.

Leta 2007 se je začel novi krog financiranja. „Za obdobje 2007–13 smo sprejeli več kot 400 programov, predvsem zaradi uspešnega sodelovanja z državami članicami,“ je pojasnila evropska komisarka Danuta Hübner. „Zdaj se moramo potruditi, da jih bomo tudi uresničili.“

Ko Komisija šestletni program odobri, morajo nacionalni in regionalni organi izbrati in spremljati na tisoče projektov.

Regionalna politika DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski Evropske unije se je leta 2007 dobro obrestovala tudi v novima državama članicama, ki sta znali v celoti izkoristiti strukturne sklade.

Evropska unija želi postati kraj močne gospodarske rasti in polne zaposlenosti, zato je svoji regionalni ali „kohezijski“ politiki v obdobju 2007–13 namenila več kot 347 milijard EUR.

Več o upravljanju strukturnih skladov

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave