Navigációs útvonal

Regionális politika: rekordösszegű kifizetés 2007-ben - 14/02/2008

Épülő völgyzárógát madártávlatból

Minden eddiginél nagyobb összegű támogatásban részesültek a tagállamok tavaly az EU regionális fejlesztési alapjaiból: 2007‑ben az alapok 41 milliárd euróval járultak hozzá a tagállamok fejlesztési céljainak megvalósításához.

Az Unió teljes éves költségvetésének több mint 35%‑át fordítja a regionális politika DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski céljainak megvalósítására. Melyek e célok?

  • A tagállamok közötti infrastrukturális és életszínvonalbeli különbségek csökkentése az elmaradottabb országok felzárkóztatásával
  • A versenyképesség és a foglalkoztatás fejlesztése
  • A régiók közötti és a határokon átnyúló együttműködés fejlesztése

A 2000 és 2006 közötti időszakra a tagállamok összesen 223 milliárd eurót költhetnek az EU strukturális és regionális fejlesztési alapjaiból ezekre a célokra. A tagországok által működtetett ellenőrzési, költségvetési és egyéb eljárások hivatottak biztosítani azt, hogy a támogatásokat ésszerűen használják fel a kedvezményezettek. A támogatások felhasználását a Bizottság évente értékeli.

2007 egyúttal az új pénzügyi ciklus első éve volt. „A tagállamokkal kialakított sikeres együttműködésünknek köszönhetően a 2007 és 2013 közötti időszakra több mint 400 programot fogadtunk el” – jelentette ki Danuta Hübner regionális politikai biztos.  Hozzátette: a feladat most az, hogy megőrizzük a kezdeti lendületet.

A hat évre szóló programok elfogadását követően a nemzeti és regionális hatóságokon a sor, hogy kiválasszák és felügyeljék a programok céljait megvalósító projekteket.

Danuta Hübner elmondta, hogy a 2004‑ben csatlakozott új tagállamok tavaly annyi pénzhez jutottak a strukturális alapokból, mint a megelőző három évben együttvéve, és immár a számukra elérhető összegek háromnegyedét sikerül igénybe venniük. A listát Magyarország vezeti 82%‑os felhasználási aránnyal.

Az EU azt reméli, hogy a „kohéziós politika”, illetve a 2007–2013 között erre szánt 347 milliárd euró segítségével gyors növekedést és teljes foglalkoztatottságot sikerül elérni a közösség országaiban.

Bővebben a strukturális alapok kezeléséről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek