Sti

EU's regionalpolitik – valuta for pengene - 14/02/2008

Luftfoto af dæmning under opførelse

EU har skudt 41 mia. euro i den økonomiske udvikling i regionerne i 2007 – et rekordstort beløb, og det har givet bonus.

Hvert år øremærker EU mere end 35 % af sit budget til regionalpolitikken. Pengene skal bruges til at nå målene om at

  • skabe de rette vækstbetingelser, så infrastrukturen og levestandarden i de mindst udviklede EU-lande kan nærme sig forholdene i de andre EU-lande
  • sætte skub i konkurrenceevnen og jobskabelsen
  • forbedre samarbejdet på tværs af grænserne og mellem regionerne.

Mellem 2000 og 2006 afsatte EU i alt 223 mia. euro til at nå disse mål. Landene skal stå inde for, at pengene bruges med omtanke, og det gør de bl.a. ved at foretage revisioner og opstille budgetter. Hvert år gør Kommissionen status over regionalpolitikken og vurderer, hvordan landene har brugt deres "samhørighedsbudgetter".

2007 var det første år i den nye finansieringsperiode. "Vi har vedtaget over 400 programmer for 2007-2013 takket være vores vellykkede partnerskab med medlemslandene", udtalte EU-kommissær for regionalpolitik, Danuta Hübner. "Nu er udfordringen at holde tempoet oppe".

Når EU har givet grønt lys for et seksårigt program, skal det føres ud i livet gennem en række projekter, der udvælges og overvåges af de nationale og regionale myndigheder.

EU's regionalpolitik DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski er virkelig noget, der batter i de nye medlemslande, som fik gjort god brug af strukturfondsmidlerne i 2007.

Håbet er, at "samhørighedspolitikken" kan gøre EU til et område med høj vækst og fuld beskæftigelse, og derfor er budgettet på over 347 mia. euro i 2007-2013.

Mere om strukturfondene

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links