Navigációs útvonal

Hogyan tudja javítani az EU az ivóvízellátást? - 25/06/2014

Kislány tiszta vizet iszik pohárból © iStockphoto.com

Ön szerint mit lehet tenni azért, hogy Európában mindenki számára hozzáférhető és megfizethető legyen a tiszta és biztonságos ivóvíz?

A nyilvános konzultáció a következő témakörökkel kapcsolatban méri fel az emberek véleményét:  • vízminőség,
  • az ivóvíz tisztaságára legnagyobb veszélyt jelentő tényezők,
  • a lakosság ivóvízzel kapcsolatos tájékoztatásának javítása.

A nyilvános konzultáció hátterében a Right2Water (A víz közjó, nem árucikk!) elnevezésű európai polgári kezdeményezés áll. Az európai polgári kezdeményezés intézménye lehetőséget teremt az európai polgároknak arra, hogy az EU-t jogszabályjavaslat kidolgozására kérjék fel. Ha a kezdeményezés szervezőinek sikerült elegendő számú támogató nyilatkozatot összegyűjteniük, a Bizottságnak döntenie kell, mit szándékozik tenni a kezdeményezésben foglaltak megvalósításáért.

Az ivóvízhez fűződő jogról szóló, 2013 decemberében benyújtott Right2Water kezdeményezést EU-szerte 1,6 millióan támogatták aláírásukkal. A kezdeményezés szervezői azt szeretnék elérni, hogy az EU:

  • Európa minden lakosa számára biztosítsa a víziközmű-szolgáltatásokhoz való hozzáférést,
  • tegyen többet azért, hogy mindenki hozzájusson tiszta és biztonságos ivóvízhez,
  • gondoskodjon arról, hogy a vízellátás és a vízgazdálkodás ne tartozzon a belső piaci szabályok hatálya alá, vagyis hogy a helyi hatóságok saját hatáskörben dönthessenek a vízellátással kapcsolatos kérdésekben.

A nyilvános konzultáció English – melyben 2014. szeptember 15-ig Ön is részt vehet – egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyeket az EU a polgári kezdeményezésre válaszképpen hozott. A konzultációban részt vevő európai lakosok és ágazati szereplők válaszai, észrevételei és javaslatai alapján az EU meg fogja vizsgálni, milyen változtatásokra van szükség a víziközmű-szolgáltatásra vonatkozó szabályok terén.

Az EU emellett kötelezettséget vállalt arra, hogy:

  • javítja az átláthatóságot a víz- és szennyvízszolgáltatások piacán,
  • hatékonyabb erőfeszítéseket tesz azért, hogy a nemzeti kormányok megfelelően végrehajtsák a víziközmű-ellátásra vonatkozó európai uniós szabályokat.

A víz emberi jog

Mind az ENSZ, mind az EU alapvető emberi jogként tartja számon a biztonságos ivóvízhez való hozzáférés jogát. Ezért gondoskodni kell arról, hogy a víz megfizethető, mindenki számára elérhető és jó minőségű legyen.

Európában már most is szigorú vízminőségi szabályok vannak érvényben, és az EU – a hálózati ellátottság javítása érdekében – pénzügyi támogatást nyújt a tagállamoknak a vízügyi infrastruktúra kibővítéséhez.

Emellett az Európai Unió 2007 óta 2,5 milliárd eurót fordított olyan projektek megvalósítására, amelyek a víziközmű-hálózat kiépítését célozzák a fejlődő országokban.

Right2Water – további információk

Adjon hangot véleményének Ön is – vegyen részt a konzultációban English 

Uniós ivóvízirányelv – áttekintés English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek