Навигационна пътека

Как може да се подобри снабдяването с питейна вода в ЕС? - 25/06/2014

Момиче пие чаша вода © iStockphoto.com

ЕС иска да узнае мнението ви как може да се подобри снабдяването с питейна вода в Европа, за да се гарантира достъп на всички до чиста и безопасна вода на приемлива цена?

Обществената консултация включва следните въпроси:  • качество на водите;
  • основни заплахи за чистотата на водата;
  • нуждае ли се обществеността от по-добра информация за питейната вода.

Консултацията се организира в отговор на кампанията Right2Water, която е европейска гражданска инициатива. Европейските граждански инициативи дават възможност на гражданите да призоват ЕС да предложи законодателство по определен въпрос. След това Съюзът трябва да посочи какво смята да предприеме.

Right2Water беше изпратена през декември 2013 г. с подкрепата на 1,6 млн. души. В инициативата ЕС се призовава

  • да гарантира, че всички живеещи в Европа се ползват от правото на вода и санитарно-хигиенни условия;
  • да положи повече усилия за постигане на всеобщ достъп до чиста и безопасна вода;
  • да гарантира, че водоснабдяването и управлението на водните ресурси не подлежат на правилата на вътрешния пазар, тоест, че местните органи могат да избират начина на предоставяне на услуги в сферата на водоснабдяването.

Обществената консултация, в която можете да участвате English до 15 септември 2014 г., е част от реакцията на ЕС на тази инициатива. Чрез нея ще бъдат събрани мненията на граждани и на участници в управлението на водоснабдяването, за да се оцени какви подобрения са необходими.

Други ангажименти, които ЕС е поел в отговор на Right2Water:

  • по-голяма прозрачност по отношение на доставчиците на услуги в сферата на водоснабдяването;
  • полагане на повече усилия, за да се гарантира, че националните правителства прилагат правилно правото на ЕС за водата и санитарно-хигиенните условия.

Водата е човешко право

Достъпът до безопасна питейна вода е признат за човешко право както от ООН, така и от ЕС. За да се изпълни това задължение, водата трябва да бъде на достъпна цена, физически достъпна за всички и с добро качество.

ЕС вече е определил високи стандарти за качество на водата в Европа и предоставя финансова помощ за разширяване на водната инфраструктура в европейските страни, като по този начин подобрява достъпа до вода.

От 2007 г. Съюзът е вложил и 2,5 млрд. евро в проекти в областта на водите и санитарно-хигиенните условия в развиващите се страни.

Right2Water – допълнителна информация

Споделете мнението си – участвайте в консултацията English 

Директива на ЕС за питейната вода English — преглед

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки