Cale de navigare

Egalitatea de gen: avansăm încet, dar sigur - 14/04/2014

Femeie de afaceri care conduce o ședință a consiliului de administrație

În Europa, decalajele în materie de egalitate de gen sunt în scădere, dar progresele sunt lente, potrivit unui raport anual al UE publicat astăzi.

În raport se constată persistența inegalităților dintre femei și bărbați în ceea ce privește rata de ocupare a forței de muncă, nivelul de salarizare și reprezentarea, în timp ce violența împotriva femeilor rămâne o problemă importantă:

  • În medie, femeile câștigă cu 16,4% mai puțin decât bărbații.
  • În toată Europa, doar 27% dintre parlamentari sunt femei.
  • În UE, 1 în 3 femei a suferit acte de violență fizică sau sexuală, după vârsta de 15 de ani.

Eforturile depuse de UE pentru a reduce inegalitățile au adus îmbunătățiri majore:

  • Investițiile majore în structurile de îngrijire a copiilor a contribuit la creșterea ratei de ocupare a femeilor la 63%, față de 58%, în 2002.
  • De la introducerea, în 2010, a unor acțiuni pozitive, proporția femeilor în structurile de conducere a crescut de la 11% la 17,8%.
  • În 2013 au fost introduse măsuri legislative și acțiuni concrete pentru combaterea violenței împotriva femeilor - un buget în valoare de 15,1 milioane de euro a fost consacrat pentru finanțarea unor campanii în acest sens.

Cu toate acestea, în raport se estimează că, în ritmul actual, avem nevoie de peste 70 de ani pentru a ajunge la egalitatea de gen în materie de salarizare și de 20 ani pentru ca femeile să aibă o reprezentativitate de 40% în parlamentele naționale.

Realizarea egalității de gen

Pentru perioada 2010-2015, eforturile UE pentru îmbunătățirea egalității de gen se axează pe independență economică, salarizare egală și eliminarea violenței împotriva femeilor.

Inițiativele în acest sens continuă. În luna martie, UE a recomandat ameliorarea transparenței în materie de salarizare, pentru a contribui la eliminarea discrepanțelor de remunerare între femei și bărbați. Este în curs o propunere privind acțiunea pozitivă, pentru a obține paritatea în structurile de conducere.

Drepturilefundamentale

Potrivit unui al doilea raport, publicat tot azi, Carta drepturilor fundamentale a UE Deutsch (de) English (en) français (fr) - care garantează drepturile cetățenilor UE, inclusiv egalitatea și nediscriminarea - începe să joace un rol mai important în procesul legislativ și politic. Instanțele o invocă din ce în ce mai des atunci când își pronunță hotărârile, iar în 2013 au fost propuse noi acte legislative care vizează consolidarea drepturilor.

Raportul arată că cetățenii europeni manifestă un interes puternic față de aspectele legate de drepturile fundamentale. Aproape jumătate din întrebările primite de centrele de informare ale UE anul trecut se refereau la dreptul la liberă circulație și ședere, în timp ce 5% dintre ele vizau normele de combatere a discriminării.

Comunicat de presă: Egalitatea de gen - acțiunile UE asigură un progres constant 

Comunicat de presă: Drepturile fundamentale - un rol mai important pentru Carta UE

Ziua europeană a egalității salariale scoate în evidență necesitatea de a aborda problema inegalității de gen

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile