Cale de navigare

Eforturile de integrare a romilor încep să dea roade - 04/04/2014

Activiști romi © UE

Potrivit raportului UE publicat astăzi, după trei ani de eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale romilor, încep să se vadă rezultate, dar mai rămân încă multe de făcut.

Din 2011, de când liderii UE s-au angajat să ia măsuri, a crescut numărul de copii romi care au evoluat cu ajutorul educației, au fost create programe pentru a-i ajuta pe cetățenii de etnie romă să își găsească locuri de muncă și s-au depus eforturi pentru reducerea diferențelor dintre comunități.

Inegalitățile sociale

Romii se confruntă cu inegalități sociale semnificative, în comparație cu restul populației europene. Numărul celor care termină clasele primare este în scădere, rata șomajului crește, iar speranța de viață este cu aproape 10 ani sub media înregistrată la nivel european.

Proiectele de integrare inițiate în țările UE începând din 2011 s-au axat pe 4 domenii: educație, ocuparea forței de muncă, sănătate și locuințe.

Iată câteva din progresele menționate în raportul de astăzi:

  • proporția copiilor romi care frecventează învățământul preșcolar în Finlanda a crescut de la 2% la 60%
  • în Irlanda au fost introduse „cadre didactice nomade” care se deplasează cu comunitățile nomade
  • în Germania a fost creat un „grup operativ” care încurajează acceptarea romilor ca vecini
  • Slovacia a introdus măsuri temporare de discriminare pozitivă în favoarea romilor.

Mai rămân, totuși, unele obstacole:

  • s-au înregistrat progrese limitate, la nivel european, în ceea ce privește rata de participare a romilor pe piața muncii 
  • accesul la asigurări sociale de sănătate de bază rămâne o problemă în unele țări
  • romii mai facă încă obiectul discriminărilor.

Summitul consacrat romilor

Raportul a fost prezentat într-un moment în care politicieni și lideri ai organizațiilor și ai grupurilor de interese din toată Europa se reunesc la Bruxelles cu ocazia celui de-al treilea summit consacrat romilor, pentru a discuta despre progresele înregistrate și cele mai eficiente proiecte și despre măsurile care trebuie luate în continuare.

Rapoartele anuale ale țărilor UE vor contribui la coordonarea și evaluarea eforturilor, urmând să fie puse la dispoziție mai multe fonduri. 

20% din Fondul social european, dedicat creării unor oportunități de angajare mai echitabile pentru cetățenii UE, va fi utilizat pentru proiectele de incluziune socială, cu 5% mai mult decât în prezent.

Populația

În Europa trăiesc între 10 și 12 milioane de romi. În multe țări, aceștia reprezintă un procent important și în creștere din populația de vârstă școlară și din forța de muncă viitoare. 

Susținerea lor prin educație și prin integrarea pe piața forței de muncă este esențială pentru a le permite să contribuie în mod egal la economie și societate.

Integrarea romilor: cadrul UE începe să dea roade - comunicat de presă

Summitul UE consacrat romilor - comunicat de presă

Summitul european consacrat romilor - programul evenimentului English (en)

Primul instrument juridic pentru integrarea romilor - comunicat de presă

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile