Navigációs útvonal

Kezdenek beérni az eddigi romaintegrációs erőfeszítések - 04/04/2014

Romaügyi aktivisták © EU

Egy ma közzétett uniós jelentés szerint az elmúlt három évben tett lépések hatására Európában a romák életminősége javulni látszik, ám még rengeteg a tennivaló.

Az EU vezetői 2011-ben elkötelezték magukat a cselekvés mellett, s a tagállami intézkedéseknek ma már érezhető a hatásuk: egyre több roma gyerek járja végig az iskolát, programok segítik a romák munkába állását, és folyamatos erőfeszítések történnek a roma és nem roma közösségek közötti szakadékok áthidalására.

Egyenlőtlenségek

Európa más népcsoportjaihoz képest a romák helyzetét markánsabb társadalmi egyenlőtlenségek jellemzik. Sokan közülük az általános iskolát sem végzik el, magasabb a körükben a munkanélküliek aránya, és egy átlagos európai polgárhoz képest kb. 10 évvel rövidebb ideig élnek.

Az EU tagállamaiban 2011-ben indult integrációs projektek négy területre összpontosítanak: az oktatásra, a foglalkoztatásra, az egészségügyi ellátásra és a lakhatásra.

A ma közzétett jelentés eredményként könyveli el többek között a következőket:

  • Finnországban 2%-ról 60%-ra nőtt a bölcsődébe-óvodába járó roma gyermekek aránya.
  • Írország létrehozta a vándorló közösségeket kísérő „utazó tanárok” rendszerét.
  • Németországban aktivisták „különítménye” dolgozik azon, hogy az emberek ne kezeljék elutasítóan, ha szomszédságukba roma család költözik.
  • Szlovákia pozitív diszkriminációt szolgáló ideiglenes lépésekkel igyekszik enyhíteni az egyenlőtlenségeken.

Nehézségek azonban továbbra is vannak:

  • Európa-szerte csak korlátozott mértékben javult a romák foglalkoztatottsága. 
  • Néhány országban továbbra sem jut hozzá a roma közösség minden tagja az alapvető egészségügyi ellátáshoz.
  • A diszkrimináció továbbra is a mindennapok része.

Romaügyi csúcstalálkozó

A harmadik romaügyi csúcstalálkozón, amelyet a mai napon rendeznek meg Brüsszelben, politikusok és különböző romaügyi érdekcsoportok és szervezetek vezetői gyűlnek össze, hogy az említett jelentés tapasztalatai nyomán megvitassák, milyen előrelépés történt eddig, mely projektek hozták a legtöbb eredményt, és milyen további lépésekre lesz még szükség.

Az EU tagállamai évente jelentésben számolnak be a területet érintő tevékenységeikről. A jelentéseknek köszönhetően könnyebben össze lehet hangolni és ki lehet értékelni az erőfeszítéseket, és még több forrás juttatható célba. 

Az Európai Szociális Alap, amely az uniós polgárok munkához való jutását hivatott elősegíteni, a jelenlegi 15% helyett a források 20%-át fogja társadalmi integrációs projektek finanszírozására fordítani.

Népesség

Európában ma 10–12 millió roma él. Számos országban az iskoláskorú népesség, valamint a jövő munkavállalóinak jelentős és egyre növekvő csoportját képviselik. 

Ahhoz, hogy tevékenyen és egyenlő mértékben szerepet tudjanak vállalni a gazdaságban és a társadalomban, segíteni kell őket a tanulásban és a munkakeresésben.

Sajtóközlemény – A romák társadalmi beilleszkedése: az uniós keretrendszer első eredményei

Sajtóközlemény – Európai uniós romaügyi csúcstalálkozó

Eseményismertető – Európai roma csúcstalálkozó English (en)

Sajtóközlemény – A romák társadalmi befogadásáról szóló első uniós jogi aktus elfogadása

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek