Διαδρομή πλοήγησης

Οι προσπάθειες για την ένταξη των Ρομά αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, δηλώνει η ΕΕ - 04/04/2014

Ακτιβιστές Ρομά © EU

Τρία χρόνια προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ρομά στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να φέρνουν ορατά αποτελέσματα, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα - πρέπει όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Από το 2011, που οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα, περισσότερα παιδιά Ρομά πηγαίνουν σχολείο, εφαρμόζονται προγράμματα που βοηθούν τους Ρομά να βρουν δουλειά και έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ κοινοτήτων.

Ανισότητες

Οι Ρομά βιώνουν σημαντικές κοινωνικές ανισότητες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ευρώπης. Λιγότεροι Ρομά τελειώνουν το δημοτικό σχολείο, τα ποσοστά ανεργίας τους είναι υψηλότερα, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους είναι περίπου 10 χρόνια χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από το 2011, τα προγράμματα των χωρών της ΕΕ για την ένταξη των Ρομά εστιάζουν σε 4 τομείς: εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία και στέγαση.

Μερικά από τα θετικά παραδείγματα που αναφέρει η σημερινή έκθεση είναι:

  • Το ποσοστό των παιδιών Ρομά που παρακολουθούν προσχολική εκπαίδευση αυξήθηκε στη Φινλανδία από 2% σε 60%
  • «Μετακινούμενοι δάσκαλοι» που ακολουθούν τις νομαδικές κοινότητες στην Ιρλανδία
  • «Ειδική ομάδα» στη Γερμανία που ενθαρρύνει τους κατοίκους να δέχονται τους Ρομά ως γείτονες
  • Προσωρινά μέτρα προώθησης της ισότητας, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των διακρίσεων στη Σλοβακία

Ωστόσο, μερικά εμπόδια παραμένουν:

  • Περιορισμένη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης των Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη 
  • Περιορισμένη πρόσβαση σε βασική υγειονομική κάλυψη σε ορισμένες χώρες
  • Συνέχιση των διακρίσεων.

Διάσκεψη κορυφής της ΕΕ για τους Ρομά

Η έκθεση δημοσιεύεται σε μια χρονική στιγμή που πολιτικοί και εκπρόσωποι ομάδων ενδιαφερομένων και οργανώσεων από όλη την Ευρώπη συνέρχονται στις Βρυξέλλες για την 3η Διάσκεψη Κορυφής για τους Ρομά, προκειμένου να συζητήσουν τι πρόοδος σημειώθηκε, ποια σχέδια ήταν πιο αποτελεσματικά και τι περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Οι ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν οι χώρες της ΕΕ θα βοηθήσουν στον συντονισμό και την αξιολόγηση των προσπαθειών, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση.  

Το 20% των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – που προορίζεται για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών απασχόλησης για όλους τους πολίτες της ΕΕ – θα διατεθεί τώρα για σχέδια κοινωνικής ένταξης, δηλ. αύξηση κατά 15% σε σχέση με τον σημερινό μέσο όρο.

Πληθυσμός

Υπάρχουν 10-12 εκατομμύρια Ρομά στην Ευρώπη. Οι Ρομά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό παιδιών σχολικής ηλικίας, αλλά και του μελλοντικού εργατικού δυναμικού πολλών χωρών. 

Η στήριξη των Ρομά μέσω της εκπαίδευσης και της εργασίας έχει ιδιαίτερη σημασία για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην οικονομία και την κοινωνία.

Δελτίο Τύπου - ένταξη των Ρομά: τα μέτρα της ΕΕ αρχίζουν να αποδίδουν

Δελτίο Τύπου - Διάσκεψη κορυφής της ΕΕ για τους Ρομά

Πρόγραμμα της εκδήλωσης - Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για τους Ρομά English (en)

Δελτίο Τύπου - πρώτη νομική πράξη για την ένταξη των Ρομά

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι