Navigációs útvonal

Az EU fellép a tiszta vízhez és a megfelelő higiénés körülményekhez való jog védelmében - 19/03/2014

Víz tetején lebegő, kört alkotó falevelek, melyek az uniós zászló csillagait szimbolizálják © EU

Az első európai polgári kezdeményezés sikere kapcsán az Európai Bizottság elkötelezi magát amellett, hogy a jövőben még többet tesz a vízminőség, a vízügyi infrastruktúra és a szennyvízhálózatok javításáért.

A Right2Water („vízhez való jog”) az első sikertörténet a 2012 áprilisában útnak indított európai polgári kezdeményezések sorában. A kezdeményezések révén az uniós polgároknak lehetőségük nyílik arra, hogy jogszabályalkotásra kérjék fel a Bizottságot az EU hatáskörébe tartozó területeken.

A Right2Water szervezői Európa-szerte összesen 1,89 millió aláírást gyűjtöttek össze azoktól, akik támogatják, hogy mindegyik uniós polgár élhessen a tiszta vízhez és a megfelelő higiénés körülményekhez való joggal.

A kezdeményezők további célja, hogy az EU:

  • a vízellátást és a vízgazdálkodást mentesítse az egységes piacra és a szolgáltatások liberalizációjára vonatkozó szabályok hatálya alól,
  • és erőteljesebben fellépjen azért, hogy a világon mindenki élvezhesse a tiszta víz és a megfelelő higiénés körülmények előnyeit.

Uniós szintű intézkedések

Noha a Bizottság pillanatnyilag még nem javasolja új uniós jogszabályok elfogadását, már több olyan területet azonosított, ahol – a kezdeményezéssel és annak céljaival összefüggésben – problémákat kell megoldani, illetve hiányosságokat orvosolni. Ezen túlmenően kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben:

  • többet tesz azért, hogy a tagállami kormányok teljes körűen végrehajtsák az uniós jogszabályokat;
  • javítja az adatkezelést és a polgárok tájékoztatását szolgáló információk terjesztését;
  • áttekinti a bevált módszereket, emellett pedig elősegíti, hogy párbeszéd alakuljon ki és partnerségi kapcsolatok jöjjenek létre a vízügyi szektor szereplői között;
  • javítja a vízügyi szolgáltatók elszámoltathatóságát és tevékenységük átláthatóságát;
  • fellép annak érdekében, hogy a világon mindenki hozzáférhessen tiszta ivóvízhez, és mindenki megfelelő higiénés körülmények között élhessen;
  • uniós szintű nyilvános konzultációt indít az ivóvízre vonatkozó szabályozás témájában, hogy felmérje, szükség van-e a szabályok módosítására, javítására.

Privatizációs stop

A vízközmű-szolgáltatások üzemeltetése jelenleg az uniós tagországok hatóságainak a feladata. A Bizottság a jövőben is semleges kíván maradni ebben a tekintetben, tiszteletben tartva a vízszolgáltatásokról hozott tagállami, regionális és helyi döntéseket.

Összhangban a Right2Water kezdeményezés célkitűzéseivel, a vízelosztás és vízellátás a jövőben sem tartozik majd az egységes piacra és a szolgáltatások liberalizációjára vonatkozó szabályok hatálya alá. A múlt évben a Bizottság azt is egyértelművé tette, hogy a vízközmű-szolgáltatásokat ki fogja zárni a koncessziós irányelv alkalmazási köréből, el kívánta ugyanis oszlatni azokat az aggályokat, miszerint „fű alatt” engedélyezni fogja a vízközmű-szolgáltatások privatizációját.

Az európai polgári kezdeményezés

Eddig több mint 20 európai polgári kezdeményezés indult különböző témákban, s ezek a kezdeményezések 5 milliónál is több uniós polgár támogatását nyerték el. Ahhoz, hogy a Bizottságot fel lehessen kérni új jogszabály kidolgozására valamilyen ügyben, az adott kezdeményezést legalább 1 millió polgárnak alá kell írnia. További feltétel, hogy az aláírók az uniós tagországok legalább egynegyedéből kerüljenek ki.

Sajtóközlemény: A Bizottság rábólint az első sikeres európai polgári kezdeményezésre

Right2Water češtinadanskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsromână

Az európai polgári kezdeményezés

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek