Navigacijski put

EU podržao pravo na čistu vodu i sanitarne sustave - 19/03/2014

Krug od lišća u vodi koji predstavlja zastavu EU-a © EU

Nakon uspjeha prve europske građanske inicijative Komisija će povećati napore kako bi poboljšala kakvoću vode, infrastrukturu i sanitarne sustave

Right2Water” prva je uspješna kampanja u okviru europske građanske inicijative, programa koji je pokrenut u travnju 2012. i kojim se građanima EU-a daje mogućnost da od Komisije zatraže da u područjima u kojima Komisija ima ovlasti podnese zakonodavne prijedloge.

Organizatori inicijative prikupili su 1,89 milijuna potpisa diljem Europe kojima se podržava nastojanje da se svim građanima EU-a zajamči ostvarivanje prava na čistu vodu i sanitarne sustave.

Zatražili su i sljedeće:

  • izuzimanje opskrbe vodom i upravljanja vodnim resursima iz pravila unutarnjeg tržišta i liberalizacije
  • povećane napore radi omogućavanja općeg pristupa vodi i sanitarnim sustavima.

Djelovanje na razini EU-a

Iako trenutačno ne predlaže nova pravila EU-a, Komisija je utvrdila niz problema koji se moraju riješiti, a koji su izravno povezani s inicijativom i njezinim ciljevima. Obvezala se na sljedeće:

  • pojačati napore kako bi nacionalne vlade bolje provodile propise EU-a
  • poboljšati upravljanje podacima i informiranje građana
  • razmotriti najbolje prakse te promicati dijalog i partnerstva u vodnom sektoru
  • poboljšati transparentnost i odgovornost pružatelja vodnih usluga
  • zagovarati opći pristup sigurnoj vodi za piće i sanitarnim sustavima
  • pokrenuti javno savjetovanje na razini EU-a o pravilima u pogledu pitke vode kako bi se procijenila potreba za poboljšanjima.

Nema privatizacije usluga

Za upravljanje vodnim uslugama trenutačno su nadležna javna tijela u državama članicama, a Komisija je izjavila da će i dalje zauzimati neutralan položaj i poštovati odluke na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u pogledu načina upravljanja vodnim uslugama.

U skladu s ciljevima inicijative „Right2Water” izuzeće iz pravila unutarnjeg tržišta i liberalizacije i dalje će vrijediti za distribuciju i opskrbu vodom. Prošle je godine Komisija izričito navela da će iz Direktive o koncesijama isključiti vodu kako bi umirila javnost zabrinutu zbog mogućnosti da potajno pokušava privatizirati vode.

Europska građanska inicijativa

Dosad je više od 5 milijuna građana EU-a potpisalo preko 20 različitih inicijativa. Organizatore inicijative mora podržati najmanje milijun ljudi iz najmanje jedne četvrtine država članica da bi se od Komisije moglo zatražiti da podnese prijedloge novih pravila.

Priopćenje za tisak – Komisija podupire prvu uspješnu europsku građansku inicijativu

Right2Water češtinadanskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsromână

Europska građanska inicijativa

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice