Cale de navigare

Măsuri pentru a proteja statul de drept - 12/03/2014

Statuia justiției și drapelul european © UE

UE introduce un „instrument de avertizare” pentru a se asigura că țările UE respectă statul de drept. Acesta va permite rezolvarea problemelor într-un stadiu incipient.

Principiile statului de drept asigură respectarea valorilor fundamentale - de exemplu, garantează că toți cetățenii sunt tratați în mod egal în fața legii și că autoritățile publice își exercită prerogativele în mod corect. Există deja proceduri de abordare pentru situațiile în care o țară încalcă repetat aceste principii. Cea mai aspră sancțiune este cea prevăzută la articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, care îi permite UE să suspende dreptul de vot ale țării respective în Consiliu, dacă încălcările sunt persistente.

Noul cadru prevede însă că UE va putea iniția un dialog cu țara în cauză într-o etapă anterioară, pentru ca lucrurile să nu ajungă în acest punct. Cunoscută sub numele de „procedura premergătoare articolului 7”, aceasta va fi declanșată ori de câte ori se constată o amenințare de încălcare sistemică (nu punctuală) a principiilor statului de drept.

Instrumentul de avertizare

Sistemul va cuprinde 3 etape, care presupun un dialog permanent între UE și țara în cauză.

  • Etapa 1: UE colectează informații pentru a stabili dacă există o amenințare de încălcare sistemică a principiilor statului de drept. Dacă da, îi semnalează țării respective preocupările sale și îi oferă posibilitatea de a răspunde.
  • Etapa 2: dacă problemele nu au fost soluționate în prima etapă, UE publică o recomandare oficială, în care precizează problemele și stabilește un termen-limită până la care țara în cauză trebuie să remedieze situația.
  • Etapa 3: UE monitorizează măsurile luate de țara respectivă. Dacă problemele nu sunt soluționate în mod adecvat, UE poate recurge la procedurile prevăzute de articolul 7.

Experiențele trecutului

În ultimii ani, UE s-a confruntat de câteva ori cu amenințări la adresa statului de drept, printre care:

  • criza privind populația de etnie rromă din Franța, din 2010
  • amenințările la adresa independenței sistemului judiciar în timpul crizei politice din România, din 2012.

Noul cadru îi pune la dispoziția UE instrumentele cu ajutorul cărora poate reacționa într-un mod mai eficient la astfel de evenimente.

Comunicat de presă - Un cadru pentru protejarea statului de drept în UE 

Întrebări și răspunsuri - Justiția și afacerile interne ale UE în viitor English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile