Navigációs útvonal

Az EU kiáll a jogállamiságért - 12/03/2014

Az igazság istennőjének szobra az EU zászlójával a háttérben © EU

Az EU gondoskodni kíván arról, hogy az uniós országok tiszteletben tartsák a jogállamiságot, ezért „figyelmeztető eszközt” fog bevezetni, hogy idejekorán segíteni tudjon a problémák megoldásában.

Már most is léteznek eljárások, amelyeket alkalmazni lehet, ha egy ország tartósan megsérti a jogállamiság elveit – azokat az elveket, amelyeknek köszönhetően az EU alapértékei érvényre juttathatók. Ezek biztosítják például, hogy minden uniós polgár egyenlő legyen a törvény előtt, és hogy az illetékes szervek és személyek jogszerűen gyakorolják a közhatalmi hatásköröket. A Lisszaboni Szerződés 7. cikke a legsúlyosabb esetekben lehetővé teszi, hogy az EU felfüggessze egy ország szavazati jogait, ha az rendszerszerűen lebontja a jogállamiságot.

Az új keretrendszer azonban arra is lehetőséget teremt, hogy az EU már korábban párbeszédet kezdeményezzen a jogsértő országgal, és így megakadályozza, hogy a helyzet ennyire komollyá váljon. A „7. cikk alkalmazását megelőző eljárás” nevű mechanizmus akkor lép majd működésbe, ha a jogállamiság rendszerszerű lebontásának veszélye merül fel, egyedi jogsértések esetén nem.

Figyelmeztető eszköz

Háromszakaszos folyamatról van szó, melynek során állandó párbeszéd folyik az EU és az érintett ország között.

  • 1. szakasz: az EU információkat gyűjt annak érdekében, hogy megállapítsa, valóban rendszerszerű fenyegetés éri-e a jogállamiságot. Ha igen, az EU kifejti aggodalmait az érintett országnak, és lehetőséget ad neki a válaszadásra.
  • 2. szakasz: ha a kérdés nem oldódik meg az első szakaszban, az EU ajánlást tesz közzé, melyben körülhatárolja a problémákat, és határidőt szab az országnak a helyzet orvoslására.
  • 3. szakasz: az EU figyelemmel kíséri az ország által tett lépéseket. Ha a kérdéses problémákat az ország nem kezeli megfelelően, az EU elindíthatja a 7. cikk szerinti eljárást.

Korábbi tapasztalatok

Az EU az elmúlt években többször is szembesült azzal, hogy egyes országok nem tartották tiszteletben a jogállamiságot. Példaként említhetjük

  • a 2010-ben Franciaországban kialakult romaválságot,
  • valamint az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető 2012-es romániai politikai válságot.

Az új keretrendszer olyan eszközt ad az EU kezébe, amelynek segítségével hatékonyabban és eredményesebben tud fellépni ezekben a helyzetekben.

Sajtóközlemény – Az Európai Bizottság előterjeszti a jogállamiság Európai Unión belüli megóvására szolgáló keretet 

Kérdések és válaszok – Az EU jövőbeli bel- és igazságügyi ütemterve English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek